"Мотор Січ" планує складати вертольоти у Вінниці

28 лютого 08:32

Виробник авіадвигунів "Мотор Січ" розглядає можливість організації складання вертольотів Мі-8Т на потужностях Вінницького авіаційного заводу.

 

Про те, що "Мотор Січ" планує організувати на його потужностях складальне виробництво вертольотів, повідомили у п'ятницю у прес-службі Вінницької облдержадміністрації (ОДА) з посиланням на голову ОДА Миколу Джигу.Як повідомив голова Вінницької облдержадміністрації Микола Джига, сторони вже досягли попередньої домовленості про передання в управління компанії держпідприємства "Вінницький авіаційний завод" (ВіАЗ) і підписали відповідний протокол, пише «Коммерсант-Украина»

Вінницький авіаційний завод, створений у 1961 році на базі військових авіаремонтних майстерень, здатний проводити капітальний ремонт літаків Ан-2 і Як-52, вертольотів Ка-26 і Мі-2, а також ремонт двигуна АШ-62. Підприємство отримало сертифікат на ремонт авіатехніки Російської Федерації. У даний час ВіАЗ проходить процедуру банкрутства. За даними Миколи Джиги, на 1 лютого борг підприємства із заробітної плати становив 985,3 млн грн.Представники Вінницької облдержадміністрації самі запропонували компанії взяти в управління авіазавод, на якому можна здійснювати виробництво вертольота Мі-8Т. Як повідомив голова наглядової ради "Мотор Січ" Анатолій Малиш, сторони ведуть переговори, але конкретних домовленостей ще немає: "Ми обдумуємо цю пропозицію. Окрім того, для його затвердження потрібна згода Кабміну та інших органів влади".Аналітик ІК Foyil Securities Юлія Стельмах відзначає, що "Мотор Січ" зараз вигідно налагоджувати виробництво, оскільки прийнятий Податковий кодекс обіцяє звільнити підприємства авіабудівної галузі від сплати корпоративного податку, якщо заощаджені кошти будуть спрямовані на капітальні інвестиції в модернізацію і розширення виробництва. Для "Мотор Січ" ця сума складе близько 300 млн дол за 5 років, і ці кошти компанія швидше за все направить на запуск виробництва власних вертольотів, проект яких вже розроблений. Вертольоти планують постачати урядовому апарату та МНС.Експерти вважають, що через прийняту у Росії державну програму імпортозаміщення у найближчі роки позиції "Мотор Січ" на ринку вертолітних моторів будуть погіршуватися. Окрім того, аналітики сумніваються в реалізації планів щодо складання вертольотів, оскільки у компанії немає досвіду в цій сфері.

За матеріалами: «Коммерсант-Украина»