Москаль просить порушити кримінальну справу проти Могильова за тендер з ЄДАПСом

02 листопада 07:57

Тендер МВС України на постачання обладнання для біопаспортів, який 21 жовтня виграв консорціум ЄДАПС, є незаконним і тягне за собою кримінальну відповідальність.

 

Про це заявив перший заступник голови Комітету ВР України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Геннадій Москаль, повідомляє прес-служба народного депутата.

«Тендер проводився незаконно, тому бюджетні гроші будуть використані з нецільовим призначенням, що тягне за собою кримінальну відповідальність… Про те, що міліція має право виготовляти паспорти, в «Законі про міліцію» нічого не сказано», - вважає Г.Москаль.

Г.Москаль нагадав, що на Закон України №8507 «Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» президентом України накладено вето, тому 21 жовтня цього року закон повернули до Верховної Ради. А значить, ніякої законодавчої бази на час проведення тендеру у МВС не було.

«На сьогодні правовою основою для видачі закордонних паспортів (без біометричних даних) є постанова Кабміну № 858 від 26.06.2007р… Крім того, Закон України «Про захист персональних даних» вказує, що «розпорядником бази персональних даних, власником якої є орган державної влади чи орган місцевого самоврядування, може бути тільки підприємство державної або комунальної форми власності, що належить до сфери управління цього органу». Консорціум ЄДАПС не може бути розпорядником бази персональних даних і не може постачати обладнання для виготовлення закордонних паспортів із біометричними даними, оскільки він не є підприємством державної чи комунальної власності, що належить до сфери управління МВС. Незрозуміло також, на якій підставі купується обладнання, якщо на даний час невідомо, які саме біометричні дані закладатимуться в паспорт»,- зазначає Г.Москаль.

Народний депутат повідомив, що він звернувся до Генпрокурора з проханням порушити проти керівництва МВС України кримінальну справу за фактом незаконного проведення тендеру та нецільового використання бюджетних коштів.

«ЄДАПС ніколи не виготовляв і не має технологічних потужностей для виготовлення обладнання для автоматизованої обробки інформації, він є лише посередником у цій сумнівній оборудці. Чому МВС не хоче купувати обладнання безпосередньо у виробника – питання риторичне», - зазначив народний депутат.

Раніше ZN.UA повідомляло, що за день до вето президента України уклало угоду з консорціумом ЄДАПС на придбання обладнання для реалізації першого етапу робіт з впровадження закордонних паспортів з біометричними даними. Вартість угоди склала 59,93 млн грн.

Раніше ZN.UA повідомляло, що 26 вересня Верховна Рада прийняла закон про введення з 2012 року внутрішніх і закордонних паспортів, а також ряду інших документів, оснащених електронними чіпами.

Народний депутат від Партії регіонів Василь Грицак, який називає себе «депутатом, що підтримує технології ЄДАПС», з цього приводу зауважив, що «в законі немає преференцій для підприємств консорціуму ЄДАПС». Нардеп послався на те, що порядок виробництва біометричних документів нібито має розробити Кабінет міністрів.

На думку експертів ZN.UA за мінімальний пакет документів українцям потрібно буде заплатити 1600 грн.