Moody's підвищило рейтинги України

22 грудня 18:23

Агентство змінило прогноз з "позитивного" на "стабільний".

 

Міжнародне рейтингове агентство Moody's підвищило суверенний рейтинг України в національній та іноземній валютах до Caa1 з Саа2, присвоївши рейтингам "стабільний" прогноз. Рейтинг Саа1 за класифікацією Moody's означає, що боргові зобов'язання вважаються зобов'язаннями дуже низької якості і схильні до дуже високого кредитного ризику.

Згідно з повідомленням, рейтинг підвищено після досягнутих домовленостей МВФ про нову програму кредитування, яка допоможе країні уникнути дефолту, також реформи будуть сприяти зниженню корупції.

При цьому наголошується, що Україна все ще зовні вразлива, і офіційна фінансова підтримка вирішальною мірою залежить від згоди МВФ на економічну політику, що проводиться урядом.

"Крім того, країна як і раніше сильно схильна до ризику відновлення геополітичної конфронтації і безладного політичного переходу, а також зміни керівництва, що може призвести до затримки або часткової зміни ходу реформ", - сказано в повідомленні.

У Moody's також відзначають, що нещодавнє захоплення українських моряків у Азовському морі не матиме істотного впливу на геополітичні ризики України, якщо не відбудеться подальша ескалація.

"Введення Україною обмеженого воєнного стану після цього інциденту зробило дуже незначний вплив на довіру споживачів або інвесторів, про що свідчить дуже короткий сплеск знецінення гривні, який змінився протягом декількох днів", - сказано в повідомленні.

Раніше агентство Moody's Public Sector Europe зробило позитивний прогноз по рейтингу Києва і підвищило його до рівня "Caa2" до "Caa3".

Також повідомлялося, що введення воєнного стану не підтримують 60% населення. Більшість опитаних (69%) вважають введення воєнного стану запізнілим рішенням.