Moody's не прогнозує негайних змін в економіці України в разі перемоги Зеленського

04 квiтня 14:29

А ось політичні наслідки такого результату виборів залишаються невідомими.

 

Міжнародне рейтингове агентство Moody's не очікує, що потенційна перемога Володимира Зеленського в другому турі президентських виборів безпосередньо вплине на економічну або фіскальну політику України, оскільки прем'єр-міністр, міністри фінансів, економічного розвитку і торгівлі призначаються і підзвітні парламенту.

"Сильно обмежена позиція уряду щодо ліквідності і мінімальний доступ до ринку також дають владі потужний стимул дотримуватися інші ключові умови діючої в Україні програми stand by з Міжнародним валютним фондом (МВФ)", - відзначається рейтингове агентство.

Воно очікує, що за президентства Володимира Зеленського реформи, які проводяться зараз в країні, особливо антикорупційні, будуть в значній мірі продовжені, як і було домовлено з зовнішніми партнерами. У той же час Moody's допускає, що ці стимули значно ослабнуть, якщо економічні і фінансові умови нормалізуються після президентських і парламентських виборів, оскільки незадоволений попит, імовірно, буде стимулювати економічну активність в приватному секторі, і політичні ризики можуть знизитися, що знову відкриє доступ до ринків.

"Отже, подальша програма МВФ, ймовірно, з'явиться тільки після періоду тривалих переговорів", - робить прогноз агентство.

На думку Moody's, гнучка платформа Зеленського пропонує простір для майбутніх переговорів, але він, ймовірно, зіткнеться з сильними перешкодами через опозицію в парламенті, де його політична сила на разі не представлена.

Агентство відзначає, що політичні наслідки потенційного президентства Зеленського все ще залишаються неясними, так як відсутня визначеність про позиції його команди в ключових областях політики. Виходячи з уже зроблених заяв кандидата, Moody's передбачає, що в разі перемоги Зеленський, ймовірно, займе більше примирливу (conciliatory) позицію по відношенню до Росії, зберігаючи при цьому широко орієнтовану на Європейський Союз зовнішньополітичну позицію. Це дасть можливість заморозити конфлікт, а фіскальні ресурси, що звільнилися в результаті супутнього скорочення витрат на оборону, можуть бути перенаправлені на інші політичні пріоритети.

Однак повне зближення з РФ малоймовірно, оскільки Зеленський навряд чи погодиться на анексію Криму Росією і підтримає надання широкої автономії окупованих Росією частинах східної України, вважають експерти Moody's. З урахуванням того, що нормалізація відносин може не відбутися, заборонні торгові обмеження залишатимуться в силі по обидва боки кордону, наголошується в коментарі агентства.

Читайте також: ЦВК: дебати на "Олімпійському" — це передвиборна агітація

За даними обробки 100% бюлетенів виборів президента в першому турі, лідером став шоумен Володимир Зеленський, за якого проголосували майже 6 млн громадян, або 30,24%. За чинного президента Петра Порошенка, який також виходить у другий тур, віддали свої голоси понад 3 млн українців, або 15,95%. Другий тур президентських виборів відбудеться 21 квітня.

Докладніше про перші уроки виборів 31 березня читайте у статті Романа Якеля "Програш влади" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".