Моніторинг грошових переказів: НБУ роз'яснив нові правила

27 квiтня 17:51

Зміни торкнуться лише 5% населення

 

Новий закон про фінансовий моніторинг набуде чинності 28 квітня і змінить порядок ідентифікації під час проведення фінансових операцій, водночас для 95% банківських клієнтів ці зміни "не ускладнять життя". Про це заявила перший заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова.

За її словами, закон спростить користування переказами, оскільки всі клієнти банків вже ідентифіковані, оскільки вже одного разу були у відділенні, заповнювали анкету і надавали ксерокопії своїх документів.

Водночас жодних проблем з переказами понад 5 тисяч гривень не буде, хоча закон розширює вимоги до ідентифікації тих, хто робить переказ грошових коштів.

"Це не стосується переказів грошей з картки на картку. Банківська карта - це вже ідентифікований продукт, і банк має інформацію про власників карт. Йдеться переважно про перекази без відкриття рахунку - наприклад, поповнення рахунку через термінал. Тобто для поповнення рахунку через термінал на суму 5 тис. грн і більше потрібна ідентифікація. До кінця року платіжні термінали будуть обладнані спеціальними зчитувачами карт. Але ці правила не стосуються: оплати комунальних послуг, сплати податків та інших обов'язкових державних платежів, оплати товарів або послуг, поповнення кредитних карт до 30 тис. грн. У цьому разі ідентифікація не буде потрібна", - додала Рожкова.

"Зміни в основному стосуються неідентифікованих операцій. Але це не заборона їх проводити, це радше додаткові вимоги", - наголосила вона.

Серед головних змін Рожкова також назвала те, що тепер високоризикових клієнтів будуть перевіряти прискіпливіше.

"Наприклад, йдеться про політиків чи олігархів. Тобто тих, хто може проводити операції на великі суми. Операції звичайних людей – студентів, пенсіонерів, клієнтів у межах зарплатного проекту і "білого" бізнесу, який платить податки, - будуть перевіряти менше. 95% банківських клієнтів відносяться саме до низькоризикової категорії", - пояснила Рожкова.

Крім того, новий закон збільшує граничний поріг операцій обов'язкового фінмоніторингу. Раніше банки в обов'язковому порядку повідомляли Держфінмоніторинг про операції від 150 тис. грн, тепер граничний поріг суми – 400 тис. грн.

Також тепер, щоб відкрити рахунок у банку, не потрібно йти до відділення. Засвідчити свою особу, ви тепер можете або через відеозв'язок, або через систему BankID.

Пізніше директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексій Шабан на брифінгу пояснив, що перекази між картками громадян здійснюватимуться, як і раніше, оскільки власники карти вже ідентифіковані банками, "і жодних додаткових ідентифікацій не потрібно, і обмежень за такими операціями новий закон не вводить".

Він наголосив, що безготівкові платежі не будуть мати обмежень, і дробити їх на 5 тисяч не потрібно.

За його словами, новий закон спрямований на великі операції, а про дрібні перекази знайомим або родичам турбуватися не треба.

Водночас переказ на іншу карту на суму понад 5 тис. Гривень можна зробити в касі банку і надати паспорт. Це можна зробити і в терміналі самообслуговування, якщо такий термінал має можливості для ідентифікації клієнта.

Детально про нові правила фінансового моніторингу можна прочитати у статті "Новий порядок фінансового моніторингу - вже навесні" на ZN.UA.

Також відзначимо, що Державної службою фінансового моніторингу України (підрозділ фінансової розвідки України) упродовж I кварталу 2020 року підготовлено 239 матеріалів (з них 95 узагальнених матеріалів та 144 додаткових узагальнених).