Монетизація субсидій істотно не вплине на інфляцію – НБУ

31 сiчня 16:07

На монетизацію буде потрібно від 6 млрд грн.

 

Ініціатива Кабінету міністрів щодо надання населенню житлових субсидій у грошовій формі не матиме значного впливу на рівень інфляції. Про це заявив заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб під час монетарного брифінгу.

"Що стосується експерименту з субсидіями: якщо оперувати наявною на даний час інформацією, сума монетизації складе близько 6 млрд грн у місяць і експеримент триватиме два місяці. При таких параметрах це (надання субсидій готівкою – ред.) виглядає несуттєвим чинником", - сказав він.

Сологуб додав, що очікувані 12 млрд грн (передбачені на монетизацію субсидій – ред.) становлять лише близько 3% приватного споживання за цей період.

"У теорії, ці кошти не повинні йти на споживчий ринок, а повинні бути спрямовані на оплату комунальних послуг. Але навіть якщо якась сума піде на споживання, ефект не буде істотним", - пояснив він.

Повідомлялося, що з 1 січня в Україні набув чинності порядок надання житлових субсидій населенню в грошовій формі.

2019 році вирішено провести монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг у три етапи; рішення прийняла 11 жовтня міжвідомча робоча група з підготовки пропозицій щодо монетизації субсидій.

Детальніше про монетизації субсидій читайте у матеріалі Юлії Самаевой та Алли Котляр "Живими грошима" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".