Мін'юст поверне до України гроші, вкрадені Лазаренком

18 сiчня 08:19

Міністерство юстиції за дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова займеться поверненням коштів, незаконно виведених з України екс-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком. Про це йдеться у плані заходів Мін'юсту на 2011 рік.

 

Міністерство юстиції оприлюднило план заходів на 2011 рік. У ньому, зокрема, зазначено, що Мін'юст займеться юридичним супроводом справи про повернення коштів, незаконно виведених з України опальним екс-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком.

"Ми отримали від Кабміну доручення юридичними інструментами домогтися повернення активів, доведених судом, що вони незаконно були вилучені з державного бюджету. Це досить складний процес, він починався досить давно", пише Дело.

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив, що «на сьогодні ми відновили роботу з пошуку партнерів у США, ми працюємо в цьому напрямку, щоб український бюджет поповнився сотнями мільйонів американських грошей».

Раніше про відновлення зусиль щодо повернення виведених Лазаренком грошей заявляв і міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. "Я переконаний в тому, що ми продовжимо ці зусилля".

За словами Грищенка, цей процес був припинений після приходу до влади Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко.

Більш конкретний у своїх висловлюваннях екс-заступник генпрокурора Микола Обіход. На його думку, процес повернення українських грошей був загальмований, через те що кошти виводилися через компанію «Єдині енергетичні системи», якою керувала у той час Юлія Тимошенко. «Протягом 1996 і 1997 років Тимошенко та її спільники використовували компанії, які перебували під її контролем (серед інших такі як ЄЕСУ, UEIL і Somolli Enterprises LTD), для платежів Лазаренка на загальну суму щонайменше 162 мільйони доларів. Лазаренко отримав ці кошти у результаті свого становища як посадової особи України...» - процитував Обіход один із пунктів позову.

Нагадаємо, 12 років тому Павло Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка за порушення візового режиму, за підозрою у спробі нелегально проникнути у США. Він звернувся до американської влади з проханням надати йому політичний притулок, однак замість цього Лазаренку були пред'явлені звинувачення у здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Обсяг коштів, переведених Лазаренком до США, оцінювався у $114 млн. За даними ООН, сума розкрадання склала близько $200 млн., або 0,4% внутрішнього валового продукту України.

Згідно з державним бюджетом на 2001 рік, Міністерству юстиції було виділено 81,1 мільйона гривень на представництво інтересів України в міжнародних судових інстанціях.