Міноборони захищає в суді не харчування солдатів, а старі добрі схеми – журналіст

31 липня 15:13

В системі харчування за каталогом функціонує Центр сертифікації, в якому ухвалюються корупційні рішення, вважає Сазонов.

 

У системі харчування військовослужбовців за каталогом продуктів присутні корупційні схеми, тому в Міноборони домагаються скасування рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення наказу №90. Про це у своєму блозі на "ЦЕНЗОР.НЕТ" написав журналіст Кирило Сазонов.

За його словами, після оскарження рішення ОАСК в суді у Міністерстві оборони організували брифінг про переваги нової системи продовольчого забезпечення військовослужбовців, про які нічого не повідомили.

"Така підозріла активність співробітників Міноборони просто примушує копати глибше. І справа дуже схожа на старі добрі схеми", - написав Сазонов.

Зокрема, вважає журналіст, у системі харчування за каталогом функціонує Центр сертифікації, в якому приймаються корупційні рішення.

"Тепер з питань до системи, яку зараз обговорюють. Що за Центр сертифікації, який визначає, які можна за каталогом постачати продукти, а які ні? І хто його контролює? Тому що складається враження, що ця система для того, щоб видавити неугодних постачальників. Чим вони, до речі, не до вподоби? Не відкочують комусь? Так в моїх очах це якраз плюс", - пише Сазонов.

Він зазначає, що Міноборони витратило 130 млн грн на ремонти їдалень та закупівлю обладнання, але деякі військові частини досі готують їжу в польових умовах.

"Ось скарга від сімей військовослужбовців військової частини А1325, розташованої в Біляївському районі Одеської області. Це одна з перших в/ч, переведених на харчування за каталогом. Так от, їдальні в пункті постійної дислокації частини немає. Овочесховища – немає. Їжу для солдатів готують у похідній кухні, під тимчасовими навісами, на відкритому вогні. Взимку все швидко остигає, а влітку – псується, так як холодильників теж немає", - повідомляє Сазонов.

За його словами, результати експерименту з впровадження харчування за каталогом продуктів в 2016 році були незадовільними. Зокрема, Рахункова палата України зафіксувала збільшення вартості харчування за каталогом на 40% і загальних витрат з держбюджету - на 60%, але в Міноборони все ж прийняли рішення відмовитися від системи харчування за стандартами та принципами НАТО.

"На кону - майже 4 млрд грн на харчування армійців. Прав був радник Зеленського Іван Апаршин. Таких горе-реформаторів гнати втришия, а краще віддати на розтерзання Дубинському і Ко. Хоча краще відразу Трубі в ДБР", - резюмує Сазонов.

Раніше повідомлялося, що Окружний адміністративний суду Києва призупинив дію наказу Міністерства оборони України №90 "Про перехід військових частин (установ, закладів) Збройних сил України на систему продовольчого забезпечення із застосуванням каталогу продуктів харчування в 2019 році". Міністерство оборони оскаржило це рішення в суді 30 липня.