Міністр енергетики спрогнозував ціни на газ для населення в 2020 році

19 листопада 13:19

За його словами, газ на початку наступного року буде дешевше, ніж у тому ж періоді 2019 року.

 

Ціна на природний газ для населення в першому кварталі 2020 року буде нижче, ніж в аналогічному періоді поточного року, тобто нижче 8,55 тис. гривень/тис. куб. м. Про це заявив міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель під час програми "Свобода слова".

"Я думаю, що уряд забезпечить у 1-му кварталі 2020 року ціну на газ нижче, ніж ціна в 1-му кварталі 2019 року і це важливо, оскільки у нас може припиниться транзит газу", - сказав Оржель.

При цьому він додав, що в українських підземних сховищах газу (ПСГ) достатньо запасів газу, щоб навіть без транзиту пройти опалювальний сезон 2019/20.

Читайте також: Анбандлинг "Нафтогазу" не вирішує проблему підземних сховищ — оглядач

Раніше міністр енергетики Олексій Оржель заявив, що не виключає того варіанту, що Росія продовжить транспортування газу через українську газотранспортну систему, однак не буде укладати при цьому контракт.

"Газпром" відправив "Нафтогазу" пропозицію щодо укладення нового або продовження чинного договору, термін дії якого закінчується 1 січня 2020 року. Зміст пропозицій поки що не розголошується, проте президент РФ Володимир Путін уже заявляв, що Кремль розраховує на відмову "Нафтогазу" від судових претензій до "Газпрому". У тому числі, від 3 млрд доларів, які Стокгольмський арбітраж зобов'язав російського монополіста виплатити українській компанії.

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко при цьому заявив, що запропонована російським "Газпромом" відмова "Нафтогазу" від 3 млрд доларів, виграних у Стокгольмському арбітражі, в обмін на знижку на газ є невигідною українській компанії і недоцільною.

2 листопада "Нафтогаз" подав до Стокгольмського арбітражу ще один позов до "Газпрому" на 12 млрд доларів, з яких 2 млрд – це недоотримана плата за транзит газу, а 10 млрд - компенсація на випадок відмови "Газпрому" від використання української ГТС.

На зустрічі 28 жовтня учасники переговорів з транзиту газу з Росії в ЄС через ГТС України не досягли якихось предметних домовленостей.