Мінфін закликає місцеві бюджети до діалогу, натомість обіцяючи реформи

22 грудня 10:55

Доходи від загальнонаціональних податків у результаті податкової реформи скоротяться.

 

Радник міністра фінансів Юрій Джигир закликає громади поставитися з розумінням до поточних бюджетних процесів, тому відомство вже ініціює реформи в системі міжбюджетних відносин. Про це він пише у своїй колонці на ZN.UA.

"З точки зору пакетних, цивілізованих і партнерських переговорів, бюджет 2016 – це бюджет об'єктивного стресу для державного бюджету та об'єктивних можливостей для місцевого самоврядування. Про які б чудеса раптового підвищення ефективності не йшла мова, доходи від загальнонаціональних податків (які живлять центральний бюджет) у результаті податкової реформи скоротяться. При цьому перед центральним урядом постане завдання збільшення підтримки системи пенсійного та соціального страхування через зниження ЄСВ. Крім того, саме на центральному бюджеті сьогодні лежать ті зростаючі витрати, від яких залежить виживання всієї країни – оборона, обслуговування боргу. На цьому тлі, місцеві бюджети сьогодні володіють ресурсною базою, яка була значно збільшена в минулому році, – зазначає радник міністра. – Так, це збільшення відбулося за рахунок введення місцевих податків, які повинні повністю залишатися в громаді на додаткові місцеві проекти. Також правда, що не всі бюджети відчули це поліпшення в повній мірі".

Однак радник міністра фінансів Юрій Джигир переконаний, що вже робиться дуже багато, щоб ці нові можливості були реалізовані максимально, а база місцевих податків на 2016 рік була додатково розширена.

Читайте також: Депутати і Кабмін домовилися залишити "спрощенку" і знизити ЄСВ на 40%

За його словами, торг за додатковий ресурс держбюджету – це частина пост-радянської феодальної системи, де інтереси місцевої влади завжди були вузько обмежені, а методи збільшення бюджету зводилися до політичних інтриг та особистої вдачі. Європейська ж модель міжбюджетних відносин описує принципово іншу філософію, все ще нову для України. Головний принцип якої – це партнерство.

Радник Мінфіну переконаний, що об'єктивна реальність міжбюджетних відносин сьогодні – це різке зменшення можливостей центрального бюджету фінансувати що-небудь.

"Якими можуть бути варіанти виходу з цієї ситуації в партнерському діалозі між рівнями влади? Бюджетний пакет пропонує рішення: вже сьогодні ми починаємо секторні реформи, які допоможуть нам змінити принцип фінансування освіти та медицини. Уряд буде поступово розробляти більш прозорий підхід, при якому буде чітко визначений гарантований мінімум послуг, що підлягає компенсації з центрального бюджету, а місцева влада отримає більшу гнучкість у межах цих коштів для оптимізації витрат та підвищення їх ефективності. Але на наступний рік фінансування частині делегованих функцій на рівні минулих років неможливо без додаткового участі місцевих бюджетів", - резюмує радник глави Мінфіну.

Читайте повний текст статті Юрія Джигиря "Фіскальна децентралізація по-європейськи – як вибудувати діалог між центральною та місцевою владою?" на сайті ZN.UA.