Мінфін сподівається на девальвацію гривні

21 травня 22:13

У Мінфіні вважають, що девальвація гривні полегшить виконання бюджету.

 

Міністерство фінансів сподівається на девальвацію гривні до 30 грн/$, що полегшить виконання держбюджету. Про це міністр фінансів Сергій Марченко повідомив в інтерв'ю НВ Бізнес.

"Є курс гривні, на основі якого розраховувався бюджет. Зараз це курс - 30. При 30-ти розраховувався бюджет. Це був прогнозний курс, він був розрахований у березні, а ви розумієте, що у березні була турбулентність на валютному ринку. Потенційно ми б хотіли, щоб був такий курс, який ми заклали в бюджет. З цим знову-таки дискусія з Нацбанком. І думаю, у нас є взаєморозуміння з цього питання", - сказав Марченко.

При цьому глава Мінфіну допустив, що держбюджет буде переглянутий ще раз.

"Я не виключав би такого варіанту. Адже бюджет верстався в березні і що нас чекає до вересня, у четвертому кварталі - складно передбачити. Це може бути як певний позитивний сценарій, коли необхідно буде збільшувати доходи, якщо ми будемо бачити, що у нас пішов хороший тренд. За негативним сценарієм я б зараз не йшов, немає підстав. Ми і так досить жорсткий бюджет відкоригували, був секвестр певних витрат, плюс ми збільшили дефіцит", - додав Марченко.

Читайте також: КВУ назвав найвитратніші партії в Раді

Як повідомлялося, держбюджет на 2020 рік спочатку передбачав середній курс 27,5 грн/$, однак після внесених у квітні змін цей показник був знижений до 29,5 грн/$.