МЕРТ зафіксувало найнижчий рівень тіньової економіки за 10 років

11 лютого 20:39

На сьогодні рівень тіньової економіки становить 32%.

 

Рівень тіньової економіки в Україні в січні-вересні 2018 року знизився на 1 процентний пункт порівняно з аналогічним періодом 2017 року і склав 32%, йдеться в оприлюдненому в понеділок звіті Мінекономрозвитку (МЕРТ).

Відзначається, що рівень тінізації економіки на сьогодні є найнижчими за останні десять років (з розрахунку за період дев'ять місяців кожного року).

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод "витрати населення – роздрібний товарооборот" – 49% ВВП, що на 3 в. п. нижче порівняно з січнем-вереснем 2017 року. Це супроводжувалося зростанням торгівлі в легальному секторі великими темпами, говориться у звіті МЕРТ. У той же час вдосконалений метод "витрати населення – роздрібний товарообіг" засвідчив зростання на 2 п. п. – до 55% ВВП, що в МЕРТ пояснюють зростанням купівельної спроможності.

Електричний метод показав зниження рівня тіньової економіки на 1 п. п. – до 22% ВВП.

При цьому розрахунки за монетарним методом не показали змін порівняно з аналогічним періодом 2017 року – відповідний показник залишився на рівні 23% ВВП, як і вдосконалений монетарний метод – на рівні 38% ВВП.

Рівень тіньової економіки за методом збитковості підприємств – до 22% ВВП, що відповідає рівню аналогічного періоду 2017-го.

МЕРТ зафіксувало за методом збитковості збільшення рівня тіньової економіки в чотирьох секторах: "транспорт і складське господарство, поштова та кур'єрська діяльність", переробна промисловість, операції з нерухомістю, "фінансова та страхова діяльність". Тенденція до скорочення "тіні" збереглася в добувній промисловості і будівництві.

Раніше повідомлялося, що у першому півріччі 2018 року рівень тіньової економіки зменшився в порівнянні з тим же періодом 2017 року на 3 процентних пункти, та складає 32% від офіційного ВВП.

Незважаючи на те, що, якщо вірити офіційним даним, рівень тіньової економіки падає, бізнес продовжує виводити капітали з країни. Як писало DT.UA, те, що відомо як "втеча капіталу" (capital drain), дуже часто не стільки має кримінальну природу, скільки є способом диверсифікації ризиків шляхом формування портфеля активів, який балансував потік доходів і захист прав власності.

Детальніше про вплив олігархів і прямих іноземних інвестиціях читайте у статті Віктора Козюка, д. е. н., проф., завідувача кафедри економічної теорії Тернопільського національного економічного університету, члена Ради НБУ "Олігархічна гідра прямих іноземних інвестицій" для "Дзеркала тижня. Україна".