МЕРТ відклав обов'язкове маркування продукції латиницею

08 сiчня 16:37

Бізнес не готовий до введення міжнародного маркування з 1 січня 2019 року.

 

Міністерство економічного розвитку і торгівлі продовжило до 1 січня 2021 року перехідний період про обов'язкове маркування продукції буквами латинського і грецького алфавітів. Такий наказ МЕРТ від 18 грудня 2018 року № 1938 вступив в силу 28 грудня 2018 року, повідомляє ЮРЛІГА.

Цим наказом відтерміновано введення в дію наказу МЕРТ від 4 серпня 2015 року № 914.

Згідно з цим документом, з 1 січня 2016 року всі виробники споживчої продукції зобов'язані позначати виміру продукції одиницями виміру Міжнародної системи одиниць SI (кілограми, сантиметри, літри тощо).

У той же час на маркуванні продукції, що продається в Україні, повинні зазначатися міжнародні позначення одиниць вимірювання з використанням літер латинського та грецького алфавіту. Одночасно на маркуванні можуть застосовуватися українські позначення одиниць виміру (з використанням літер українського алфавіту).

Такі позначення поширюються на маркування всієї споживчої продукції, зокрема, і на маркування лікарських засобів, медичних виробів, харчових продуктів, дієтичних добавок, кормів для тварин, упаковок насіння та засобів захисту рослин і т. п.

Для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, був передбачений перехідний період для маркування латинськими літерами. Він повинен був завершитися 1 січня 2019 року. Але в МЕРТ надійшли численні звернення від бізнес-асоціацій та асоціацій виробників медичних виробів про необхідність продовження перехідного періоду.

Нагадаємо, Верховна Рада 10 липня ухвалила у другому читанні і в цілому закон №5448-д про основні засади та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. За його прийняття проголосувало 237 народних депутатів. Закон набуде чинності через шість місяців після його опублікування.