Меркель заявила: відстоювала інтереси України в розмові з Путіним про "Північний потік-2"

10 квiтня 14:10

Україна не втратить статус постачальника російського газу, заявила канцлер Німеччини.

 

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що німецька сторона взяла до уваги позицію України щодо будівництва газопроводу "Північний потік–2" і вважає важливим збереження транзиту через територію України. Про це канцлер ФРН Ангела Меркель заявила під час спільної прес-конференції з президентом України Петром Порошенком.

"Ми взяли до уваги думку президента України з цього питання. Ми також обговорили цю ситуацію з президентом Росії і передали схвильованість України з цього питання. Але все одно стоїть питання про те, що частина газу буде йти через українську територію. Я сказала йому, що не може бути ситуації, за якої Україна через "Північний потік-2" не матиме жодного значення як транзитна країна", - цитує Меркель "Українська правда".

Канцлер ФРН також підкреслила, що збереження транзиту через територію України є важливим, тому розглядаючи питання будівництва "Північного потоку-2", слід однозначно з'ясувати ситуацію з транзиту.

"Не може такого бути, що Україна втратить статус транзитера російського газу", - сказала Меркель.

У той же час вона визнала, що "Північний потік-2" є не тільки економічним, але і політичним проектом.

Нагадаємо, 21 березня євродепутати підтримали законопроект Єврокомісії, який поширює правила внутрішнього газового ринку ЄС на газопроводи, які розташовані не на континенті, в тому числі - на "Північний потік-2", який у своєму нинішньому вигляді не відповідає правилам так званого третього енергетичного пакета ЄС, оскільки повністю належить російському "Газпрому".

Перед цим проти будівництва "Північного потоку-2" зі спільною заявою виступили парламенти Литви, Латвії, Польщі та Естонії. Однак Федеральне відомство з судноплавства і гідрографії Німеччини видало дозвіл на будівництво 30-кілометрової ділянки газопроводу.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте у статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".