Масово почати штрафувати за порушення закону про захист персональних даних не зможуть

23 грудня 13:08

Масових штрафів після набуття з 1 січня 2012 року чинності закону про відповідальність за порушення законодавства щодо захисту персональних даних не буде, оскільки відповідальність може настати тільки згідно з рішенням суду.

 

Масових штрафів після набуття з 1 січня 2012 року чинності закону про відповідальність за порушення законодавства щодо захисту персональних даних не буде, оскільки відповідальність може настати тільки згідно з рішенням суду.

Про це повідомила директор департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції Олена Зеркаль на прес-конференції, присвяченій роз'ясненням щодо застосування норм закону.

"Жодним чином нікого автоматично штрафувати з 1 січня не будуть. І ні податкова, ні, який-небудь інший державний орган не може накладати штрафи та складати адміністративний протокол ... Згідно із законодавством, штраф можна винести тільки рішенням суду", - відзначила О.Зеркаль.

За її словами, рішення суду приймається виключно на підставі протоколу про адміністративне правопорушення, який складає Державна служба з питань захисту персональних даних (ДСЗПД), у якої в цьому плані обмежені можливості.

"ДСЗПД сьогодні складається з 51 людини. Контролем займаються тільки семеро людей, тому можливості у них обмежені. Контроль здійснюється на основі плану проведення перевірок, який розміщується на офіційному веб-сайті ДСЗПД, а також на основі мотивованої скарги, яку може отримати служба від громадян", - сказала О.Зеркаль.

Вона зазначила, що за результатами перевірок складається або припис про усунення правопорушення, якщо воно не значне, або ж адміністративний протокол, який потім служба направляє до суду.

О.Зеркаль підкреслила, що у зв'язку зі збільшенням потоку заяв, починаючи з листопада, ДСЗПД не встигає виконувати вимоги законодавства реєстрації заяв протягом 10 днів.

Перша заступник голови ДСЗПД Лілія Олексюк повідомила, що бази реєструються в порядку надходження.

"Ми всі зусилля спрямовуємо на те, щоб зареєструвати заяви швидше. На сьогодні є понад 300 тис. заяв. Щодня ця кількість збільшується, переважна більшість передає заяви поштою. Востаннє ми отримали 70 мішків поштою - це близько 1 тис. заяв", - сказав Л.Олексюк.

У свою чергу, О.Зеркаль зазначила, що підприємці занадто пізно почали реєструвати свої бази, розмірковуючи цілий рік, треба чи не треба, поки не дізналися, що з 1 січня за ухилення від реєстрації передбачається відповідальність.

"Закон про захист персональних даних набув чинності з 1 січня 2011 року. Тобто ніякої новизни останнім часом не введено і до листопада служба отримувала не більше 100 заяв на місяць", - сказала О.Зеркаль.

"За липень було отримано 30 заяв і це були в основному державні органи, наприклад МВС, приватний сектор до листопада участі в цьому процесі не брали взагалі. Дуже прискорив кількість заяв закон про відповідальність. Раніше ніхто не звертав увагу на закон, і що він взагалі був прийнятий", - зазначила Л.Олексюк.