Людина Коломойського стала новим наглядачем за Центренерго – ЗМІ

17 липня 12:48

Віталій Карпачов втратив статус неофіційного куратора державного енергетичного сектора.

 

У червні Віталій Карпачов втратив статус неофіційного куратора державного енергетичного сектора. Тепер це місце займає інший донецький бізнесмен – Віталій Бєляков. Про цепише ЕП з посиланням на джерела на ринку.

На загальнодержавному рівні ім'я Белякова невідоме, але його добре знають у Донецьку. В кінці 90-х - початку 2000-х Бєляков був бізнес-партнером ("Донбасспромсервис" і "Угольтранс") Едуарда Бондаренка - сьогоднішнього бізнес-партнера депутата БПП Максима Єфімова, з яким вони спільно володіють "Донбасенерго".

З 2010 року аж до втечі сім'ї екс-президента Віктора Януковича в Росію Бєляков очолював асоціацію " Донбаський розрахунково-фінансовий центр (ДРФЦ). Саме через цю структуру, як зазначає видання, Олександр Янукович (старший син побіжного президента) контролював групу вуглезбагачувальних фабрик на Донбасі.

"З ДРФЦ Бєляков йшов з конфліктом. У ДНР він не в'їзний. Останні кілька років він жив у Криму, тому що вважав, що у Києві на нього заведуть справи. Повернення Белякова санкціонував Ігор Коломойський", - стверджує співрозмовник видання з Міністерства енергетики.

Сам Коломойський свою причетність до "призначення" Бєлякова "смотрящим" заперечує. "Я Белякова ніколи не бачив. Таке прізвище вперше чую", - заявив він.

Прямих доказів зв'язку Белякова з Коломойським немає. "Тим не менш, є факти, які свідчать про те, що вигоду від "відставки" Кропачева зараз отримує переважно група "Приват", - йдеться в статті.

Це видно на прикладі змін умов роботи державної енергогенеруючої компанії "Центренерго".

1 липня виконуючим обов'язки голови правління "Центренерго" став Володимир Потапенко. Після зміни менеджменту енергокомпанія почала укладати прямі договори на постачання електроенергії з підприємствами групи "Приват". У цьому списку Нікопольський і Запорізький заводи феросплавів, Дніпроазот, Покровський і Марганецький Гзк.

Раніше повідомлялося, що Павло Фукс та Ігор Коломойський хочуть ввести своїх людей в наглядову раду "Центренерго", яке ще в цьому році планую приватизувати.

ФДМУ планував у квітні поточного року повторно виставить на продаж державний пакет акцій "Центренерго", проте пізніше Кабмін продовжив термін завершення приватизації ПАТ "Центренерго" до 30 вересня 2019 року.