Ложкін порадив бізнесу заздалегідь готуватися до приходу інвесторів

09 листопада 15:36

 

В Україні відбуваються позитивні зміни, коли бізнес і держава більше не ворогують, однак бізнес досі мало готовий до приходу інвесторів. Про це на форумі "Диригенти змін" заявив бізнесмен та інвестор Борис Ложкін.

"Головна і найбільш важлива зміна, що відбувається в Україні сьогодні, - зміна мислення. Держава та бізнес перестають сприймати один одного як ворогів. Бізнес – це основа, на якій будується економіка держави, а не живильне середовище для особистого збагачення чиновників. І держава має максимально сприяти розвитку підприємництва", - зазначив Борис Ложкін.

Він закликав український бізнес зайняти більш активну позицію і добиватися співробітництва від держави. Асоціації та ради можуть стати ефективними лобістськими інструментами, за допомогою яких можна покращити бізнес-клімат в країні.

"Від руху бізнесу і держави назустріч один одному ми отримаємо позитивний синергетичний ефект, який стимулюватиме зростання економіки", - переконаний Борис Ложкін.

В той же час бізнесмен зазначає, що для залучення інвестицій потрібні зусилля не лише держави, але й бізнесу.

"Нажаль, український бізнес – навіть відносно великий – нечасто є підготовленим до приходу інвестора. Компанії погано структуровані, працюють без адекватної фінансової звітності, не пристосовані до міжнародних стандартів аудиту", - констатував Борис Ложкін.

Бізнесмен розповів, що разом з партнером по інвестиційному бізнесу Андрієм Пивоварським півроку вивчав інвестиційні проекти. "За цей час ми подивились близько сотні компаній, з них лише три буле як слід підготовані до глибоких переговорів. Решта вважають, що поки інвестор не з'явиться на горизонті, наводити в компанії порядок необов'язково. Але без цього він навряд чи прийде", - попередив бізнесмен.

Раніше повідомлялось, що Борис Ложкін та Андрій Пивоварський створили інвестиційну компанію, яка планує займатися інвестиціями в Україні та Європі, залучаючи вітчизняний та іноземний капітал.