Ліміт продажу землі в 100 га дуже просто обійти – експерт

08 квiтня 10:56

Агрохолдинги зможуть зберегти свої існуючі землеволодіння, а також збільшити їх.

 

Незважаючи на встановлений законопроектом №2178-10 ліміт отримання у власності тільки земельні ділянки в 100 га, загальний обсяг сукупного землеволодіння становить 10 тис. га. Так говорить пункт 2 змін до статті 130 Земельного кодексу. А це означає, що 100 га є просто лімітом одного продажу, а купити таких ділянок фізособа може кілька, а якщо врахувати недостовірність кадастру і відсутність методів контролю над сукупним землеволодінням, то і більше 10 тис. га в сумі. Про це у своєму тексті для ZN.UA пише експерт Вячеслав Ільченко.

Це дозволить агрохолдингам не тільки зберегти свої нинішні землеволодіння, але і збільшити їх, принаймні, з допомогою двох стратегій:

- трансформація в мережеву структуру афілійованих осіб. Агрохолдинг з кожним власником ділянки може укласти договір про довірче управління активом. Оскільки особа не стає пайовиком в статутному капіталі, то обмеження, встановлене тим же пунктом 2, не застосовується, і в агрохолдинг може входити скільки завгодно таких "десятитисячників";

- трансформація в горизонтальний холдинг навколо банку. Для банків законопроект №2178-10 жодних обмежень не містить, так що кожна ділянка (як по 100 га і більше) оформляється як фіктивна позика під заставу фізичній особі-підприємцю. У такому разі агрохолдинг стає аналогом великих супермаркетів, які також є конгломератом сотень фіктивних ФОП.

Таким чином, прийнятий закон дуже вигідний вітчизняним агрохолдингам, - він зберігає і примножує їх землеволодіння.

Про інших схемах на земельному ринку читайте в тексті В'ячеслава Ільченко "Монетизація" землі" для ZN.UA.