Лавринович пригрозив Арбузову відмінити паспортизацію обміну валют (документ)

12 жовтня 14:49

Міністр юстиції України Олександр Лавринович направив листа голові правління Національного банку України (НБУ) Сергію Арбузову, в якому пригрозив скасувати держреєстрацію постанови № 278 про зміну правил купівлі-продажу готівкової валюти, якщо Нацбанк не відкличе свої вимоги про необхідність зняття копії паспорта при здійсненні зазначених операцій.

 

Відповідний документ має у розпорядженні ZN.UA.«У разі невиконання Нацбанком зазначених вимог Міністерством юстиції буде розглянуто питання про скасування рішення про держреєстрацію цієї Інструкції відповідно до встановленої законодавством процедури», - йдеться в листі О. Лавриновича.

Зазначимо, що лист направлено в НБУ ще 3 жовтня. При цьому раніше в Нацбанку обіцяли прийняти рішення про послаблення нових правил у понеділок, 11 жовтня (проте подробиць не уточнювали). А вже сьогодні, 12 жовтня, стало відомо, що НБУ скасував саме необхідність зняття копій паспорта при обміні валют (при цьому про суми операцій у заяві С. Арбузова нічого сказано не було).Зокрема в листі О. Лавриновича йдеться про те, що в результаті правового аналізу листів НБУ № 28-211/3760-11058 і № 28-211/3864-11318 Мін'юст встановив, що Нацбанк «фактично змінив механізм здійснення валюто-обмінних операцій» і «передбачив відповідальність за його порушення».О. Лавринович уточнює, що цей механізм полягає в необхідності надання банку документу, що засвідчує особу для проведення його копіювання та подальшого зберігання в банку.У зв'язку з цим Мін'юст звертає увагу на те, що це «не узгоджується з порядком здійснення валюто-обмінних операцій, встановленим пунктом 1.3 глави 1 зазначеної Інструкції».О. Лавринович зазначає, що вимога про зберігання в документах для банку копії сторінок паспорта стосується лише операцій на суму понад 50 000 грн.Операції ж на суму до 50 000 грн здійснюються «лише за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу, та відображення таких операцій цією особою в довідках та квитанціях, передбачених главою 5 Інструкції, з вказівкою в них прізвища, імені, по батькові особи», говориться в листі . Тобто без копіювання паспорта.Таким чином Мін'юст дійшов висновку, що «НБУ власною службовою кореспонденцією змінив організаційно-правовий механізм реалізації підзаконного нормативно-правового акта».У зв'язку з цим Мін'юст «вимагає невідкладно відкликати зазначені листи і скасувати їх як такі, що видані з порушенням законодавства». А «у разі невиконання Нацбанком зазначених вимог Міністерством юстиції буде розглянуто питання про скасування рішення про держреєстрацію змін до Інструкції».Нагадаємо, постановою № 278, що вносить зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України та набула чинності з 23 вересня, НБУ зобов'язав банки здійснювати документальну ідентифікацію фізосіб, які здійснюють валютообмінні операції на будь-яку суму. Ця постанова викликала вкрай негативну реакцію громадян.