Курс гривні на міжбанку різко впав, повернувши історичний мінімум

26 лютого 12:59

Гривня в Україні в четвер обвалилася так само різко, як зміцнилася в середу.

 

Курс гривні на міжбанку, незважаючи на вчорашні заяви голів НБУ та Мінфіну щодо вжиття заходів по стабілізації гривні, станом на 12.00 26 лютого встановив новий історичний мінімум, досягнувши показника в 34,5 грн/$, при тому, що вранці у четвер міжбанк відкрився показниками 22-27 грн/$.

Обвал гривні пов'язаний з відміною введеної 25 лютого заборони банків купувати валюту за дорученням клієнтів.

При цьому в середу, 25 лютого, завдяки введенню цієї самої заборони з боку НБУ, курс гривні проти долара і євро різко зміцнився, досягнувши показників 22-27 грн/$.

Тим часом, курс долара на чорному ринку України коливається від 32 до 38 гривень.

Оновлено: за станом на 13.15 курс гривні на міжбанку трохи зміцнився - торгується в діапазоні від 28.5 до 32.5.

Президент України Петро Порошенко і прем'єр-міністр України різко розкритикували діяльність НБУ і в середу зібрали нараду за участю Валерії Гонтарєвої і глави Мінфіну Наталією Яресько. По завершенню наради повідомлялося, що влада прийняла рішення про заходи щодо стабілізації курсу гривні.

Зокрема, Яресько зазначила, що Кабмін допоможе НБУ боротися з валютними спекулянтами, а фундаментальних причин для різкого падіння гривні немає - її обвал пов'язаний зі спекуляціями і емоціями" населення України. Гонтарєва з нею погодилася.

У той же час, за інформацією ZN.UA, девальвація гривні посилюється тим, що НБУ продовжує видавати банкам мільярдні кредити.