Курченко експортує металопродукцію, виготовлену в ОРДЛО

12 вересня 16:45

Олігарх також продовжує експортувати антрацит з шахт на Донбасі.

 

Компанія "Газ-Альянс" (Нижній Новгород), яку контролює побіжний олігарх Сергію Курченко, в червні-серпні експортувала з Росії чавун та іншу металопродукцію на загальну суму $ 70,6 млн, вироблену на металургійних підприємствах, які були захоплені бойовиками ОРДЛО. Про це пише LIGA.net з посиланням на дані митних декларацій.

Так, в кінці червня "Газ-Альянс" почала експорт готової продукції, виробленої, зокрема, на "Єнакіївському металургійному заводі", який входить у групу "Метінвест" Ріната Ахметова та Вадима Новинського.

Спочатку ця продукція вивозиться з окупованих територій до Росії південно-осетинською компанією "Внєшторгсервіс", в управлінні якої знаходяться захоплені бойовиками підприємства на Донбасі. Після чого продукція переоформляється на "Газ-Альянс", яка безпосередньо здійснює експортні операції.

При цьому в митних деклараціях не вказані пункти поставки товару, а також країни призначення і покупці.

Компанія "Газ-Альянс" експортує гарячекатані і ковані прутки, а також чавун. З червня по вересень на експорт було поставлено близько 121 тисячі тонн чавуну на суму $ 34,9 млн, а також близько 86,8 тисяч тонн прутків на суму $ 35,7 млн.

Також "Газ-Альянс" продовжує поставляти на експорт у треті країни вивезений з Донбасу антрацит. З березня цього року обсяг таких поставок склав 142 тисячі тонн на $ 10 млн.

По всіх експортно-імпортним операціям "Газ-Альянс" працює у зв'язці з "Внєшторгсервісом". Загальний оборот цих компаній з початку їх діяльності (з середини березня 2017 року) склав $ 222,6 млн, з урахуванням поставок руди на металургійні заводи в ОРДЛО.

Єдиним власником "Газ-Альянсу" є маловідомий Володимир Ликов. Він же володіє московським ТОВ "Петра Ойл", створеним в 2014 році. Ця структура в 2016 році викупила (через київський офіс ДП "Союз реалізаторів") у державного "Укрексімбанку" право вимоги боргу у розмірі 236 млн грн у структур Сергія Курченко – "ВЕТЕК Медіа Інвест" і "Ілоніт ТБ".

Борг утворився в 2013 році після отримання структурами Курченко кредиту в $ 160 млн на покупку медіагрупи UMH у екс-глави Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Після викупу права вимоги боргу структури Курченко – "Петра Ойл" з одного боку і "ВЕТЕК Медіа Інвест" і "Ілоніт ТБ" з іншого боку, уклали мирову угоду. Таким чином, Курченко через "Петра Ойл" позбувся великого боргу перед держбанком.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Курченко продає в Туреччину українське вугілля з АТО.

За даними ЗМІ, фірми Курченко вивезли з Донбасу в РФ мільйон тонн вугілля.