Кредиторська заборгованість вугільної галузі за рік зросла на 5 мільярдів

14 лютого 11:10

Вугілля на держшахтах продають за ціною 1200 грн/т при собівартості 1963 грн/т.

 

Рівень кредиторської заборгованості вугільної галузі за рік виріс із 8,6 млрд грн до 13,5 млрд, йдеться у статті Ігора Маскалевича для DT.UA.

За його словами, держшахти перетворилися на "особливий різновид богадільні", де вартість продукції не покриває навіть зменшених зарплат.

"Це сумно, неприємно, але давно вже факт. При цьому вугілля здавна продається в країні за цілком світовими цінами й навіть дорожче", - констатує Маскалевич.

Читайте також: Україна припиняє закупівлі вугілля в ПАР до кінця опалювального сезону

"Середня собівартість по держшахтах у 1963 грн/т за ціною реалізації 1200 грн/т відверто не надихає. До речі, і остання - вище світової (навіть за курсом 27 грн/дол.). У Європі та духовноскрепній Росії такі шахти закрито вже дуже давно", - йдеться у статті.

"По суті, зрозуміло, що державного видобутку вугілля вже майже не залишилося. Обсяг товарної продукції галузі в 5 млн т на рік не вражає навіть на тлі видобутку, який упав більш як удвічі за останні півтора року. 5 млн т - це продуктивність двох великих шахт на кшталт "Комсомолець Донбасу". Тим часом у держави на контрольованій території Донбасу значаться 35 шахт і понад півсотні тисяч працівників. Причому лав, де, власне кажучи, вугілля й видобувають, - лише з півсотні. Навіть не по дві на шахту. Що сталося з державним вуглевидобутком за останні чотири роки, ілюструють цифри: падіння майже в чотири рази! Міністерство енергетики та вугільної промисловості України просить додати на цей рік грошей, інакше видобуток вугілля держшахтами може скоротитися майже вдвічі - до 2,7 млн т.", - наголошує Маскалевич.

Раніше DT.UA писало про те, що не виключено, що Україна імпортує з Росії своє ж вугілля, нелегально вивезене з Донбасу.

Детальніше про стан вугільної галузі в Україні читайте у статті Ігора Маскалевича "Вугілля: і на руїнах держвидобування..." у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".