Кредити МВФ не вирішать проблем економіки України - НБУ

09 серпня 22:26

Кредити МВФ не дають розвитку, а лише підтримують життєдіяльність.

 

Кредити від МВФ не вирішать структурних проблем економіки країни. Співпраця з МВФ - це вікно можливостей, наш "пропуск" у глобалізованому світі. Але життя - це розвиток, а не підтримання життєдіяльності. Про це написав на своїй сторінці в Facebook голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

"Продовження кредитування з боку МВФ сприятиме збереженню макроекономічної і макрофінансової стабільності в Україні, знизить ризики коливань курсу гривні, полегшить повернення зовнішніх боргів. Однак, це не вирішить структурних проблем економіки країни, не зупинить її деіндустріалізації", – зазначив Данилишин.

Він закликає орієнтуватися на розвинені країни, які вживають заходів щодо розвитку промисловості або стимулюють певні сектори економіки.

"Потрібно формувати кластери в таких перспективних високотехнологічних галузях економіки України, як авіакосмічний комплекс, верстатобудування, виробництво сучасної сільськогосподарської техніки. Українська наука повинна бути збережена і трансформована, особливо її технічна складова на роботу в системі кластерів", – пропонує він.

Також він вважає необхідним залучення іноземних інвестицій, виробництво сільгосптехніки, розвиток машинобудування, просування українського експорту, приватно-державне партнерство при розвитку інфраструктури та реформування економіки самими українцями, які знають місцеві умови і специфіку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україні в найближчі роки потрібна нова програма підтримки Міжнародного валютного фонду. Великі ризики пов'язані із зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань.