Країни Європи проводять щодо українців політику, яка межує з міграційною експансією – Кінах

04 листопада 10:59

Щоб припинити відтік працюючого населення, потрібно створити умови для бізнесу.

 

Україна є донором трудових ресурсів для сусідніх країн. Про це у своїй статті для DT.UA пише Анатолій Кінах, президент УСПП, співголова Національної тристоронньої соціально-економічної ради від сторони роботодавців.

"Наші сусіди - Польща, Угорщина, Румунія, частково країни Балтії, Словаччина та Чехія - проводять щодо українців політику, яка межує з міграційною експансією. За даними експертно-аналiтичного центру HeadHunter, працевлаштування українцям пропонують також Швеція, Німеччина, Ізраїль, Італія. ....Популярні такі механізми, як видача виду на проживання, надання громадянства, спрощення працевлаштування та перебування в країні-роботодавці, спеціальне банківське обслуговування фінансових потреб нових "європейців" тощо", - пише він.

Щоб змінити ситуацію, влада повинна зосередитися на створенні умов для розвитку бізнесу.

"Що для цього треба? Це добре відомо всім, але не гріх і повторити. Реально захистити права власника та інвестора, зламати хребет корупції, хабарництву, нахабному рейдерству. Перестати створювати комітети з боротьби, а на практиці впровадити верховенство права, домогтися нової якості роботи правоохоронних органів та судів. Прийняти програми доступності для бізнесу банківських кредитів. Припинити експерименти з податковою системою, впровадити податок на виведений капітал, завершити реальне, а не голослівне перетворення державної фіскальної служби з контролюючої на сервісну. Розмір і порядок стягнення податків мають стимулювати підприємців - перш за все виробників, експортерів, тих, хто впроваджує модернізацію, інноваційні програми. Всіма засобами розвивати державно-приватне партнерство, яке здатне концентрувати значні інвестиції для загальнонаціональних проектів - відродження транспортної інфраструктури, ремонту і будівництва доріг, очищення річок, благоустрою міст тощо. Примножувати й спрямовувати зусилля на розвиток громадянського суспільства, можливості його активізації та структурування заради контролю діяльності влади, напрацювання актуального порядку денного, глибокої аналітики та ідей. Все це викладено в Антикризовій програмі спільних дій влади і бізнесу, комплексному документі, підготовленому представниками близько ста громадських організацій та профільних асоціацій, НАНУ, експертами, підприємцями і переданому очільникам держави", - вважає автор.

Детально читайте в матеріалі Анатолія Кінаха "Без людей не буде майбутнього" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".