Країни ОПЕК+ погодилися знизити видобуток на 10 млн барелів на день

10 квiтня 02:12

Це відбудеться 1 травня і до кінця червня. З 1 липня скорочення складе 8 млн барелів на добу, а з січня по квітень 2021-2022 року - 6 млн барелів на добу.

 

Нова угода розрахована до середини весни 2022 року. Протягом цього часу обов'язковий обсяг скорочення буде поступово знижуватися. Члени ОПЕК+ за підсумками переговорів у четвер, 9 квітня, домовилися про те, що з 1 травня і до кінця червня зниження видобутку нафти складе 10 млн барелів на день, повідомляє агентство Reuters, посилаючись на заяву групи.

Учасники ОПЕК+ домовилися провести нову відеоконференцію 10 червня, щоб обговорити ситуацію на ринку.

Ймовірно, надалі до угоди приєднаються США і Канада, а загальне скорочення тим самим досягне в травні-червні 15 млн бар. в день. Проте в проекті угоди цей пункт прописаний не був. Неясна також позиція Бразилії та Норвегії, чиїх представників запрошували взяти участь у відеоконференції.

Такі умови угоди влаштували всі країни крім Мексики, переговори з якою тривали до пізнього вечора. Мексику не влаштовував варіант, при якій вона повинна скоротити видобуток на 400 тис барелів на добу.

У відповідності з домовленостями різні учасники угоди по-різному скоротять видобуток: Росія і Саудівська Аравія на 2,5 млн барелів кожна, Ірак на 1,06 млн барелів, ОАЕ на 0,72 млн барелів.

6 березня 2020 року учасники угоди ОПЕК+ про скорочення видобутку, яке на той момент входили тільки члени картелю, Росія і ще кілька країн, що видобувають нафту, (в цілому 24 країни, на які припадає видобуток близько 50% світового видобутку нафти або близько 50 млн бар. у добу) не домовились про продовження угоди, і вона перестала діяти 1 квітня.

Після цього Саудівська Аравія, найбільший усастник ОПЕК, заявила про плани збільшити поставки на ринок на більш 25% і оголосила цінову війну, запропонувавши покупцям значні знижки. Це призвело до значного зниження цін, яке посилило загальне зниження споживання на тлі кризи, пов'язаної з поширенням коронавіруса. Вартість бареля марки Brent опустилася нижче $ 25 за барелів, хоча ще місяць до цього він коштував $ 50

У підсумку, через місяць президент США Дональд Трамп переконав Москву і Ер-Ріяд знову сісти за стіл переговорів, а до нової угоди ОПЕК+ погодилися приєднатися значно більше країн-виробників.

Читайте також: Китай у липні придбав до 11 млн барелів нафти в Ірану – Reuters

Як вже повідомлялося, червневі ф'ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures подорожчали на 1,5% до рівня закриття і торгуються по $ 33,35 за барель. Травневі ф'ючерси на WTI зросли на 3,5% - до $ 26 за барель.

Прогнозували, що країни-учасниці ОПЕК+ не домовляться про зниження видобутку нафти. Згідно з прогнозом, Саудівська Аравія збільшить продаж нафти в II кварталі 2020 року і витіснить конкурентів.

Зниження цін на нафту і падіння попиту в результаті економічних проблем, викликаних пандемією коронавіруса, викликають стурбованість країн-постачальників нафти, які намагаються домовитися про обмеження видобутку.