Суд "пробачив" Коломойському 7,5 млрд боргу перед Приватбанком

13 листопада 11:15

Суд порахував недобросовісними деякі положення кредитних договорів Приватбанку з компаніями екс-власників.

 

Північний апеляційний господарський суд задовольнив позов низки компаній до Приватбанку і визнав недійсними деякі положення кредитних договорів, які були укладені між банком і позивачами у 2006-2016 рр., згідно з яким компанії винні були Привату 7,5 млрд грн. Про це пише Finbalance з посиланням на рішення суду від 4 листопада.

При цьому позивачами були в тому числі: компанії Тих-Трейд-Інвест, Парктур, Шелта, Аспект і Скорзонера.

Колегія суддів вважає несправедливими, недобросовісними і нерозумними ті пункти кредитних договорів, якими визначена "додаткова плата" за користування кредитом.

За оцінками суду, положення кредитних договорів передбачали оплату за користування позиками "двома паралельними способами - а саме проценти за користування кредитом, виходячи з процентної ставки, зазначеної у договорах, і відсотки "R" або винагороду за користування кредитом, сплата яких визначена у формулах, у яких включені також відомості за офіційним курсом гривні до долара США".

Суд вважає, що такі умови створили "подвійну оплату за користування кредитом", що порушує права позивача.

Згідно з судовими матеріалами, сукупний обсяг нарахувань за "відсоткам R" досягає майже 7,5 млрд грн, що в рази перевищує максимальний розмір ліміту кредитних договорів і основну суму боргу за кредитами.

Нагадаємо, що Апеляційний суд Англії та Уельсу став на бік Приватбанку у справі проти колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Таким чином, всесвітньої арешт, накладений на активи олігархів, збережеться.

Госпсуд Києва 24 вересня почав розгляд по суті позову екс-акціонерів Приватбанку про визнання недійсним договору купівлі-продажу цього банку між Мінфіном і особами, що були на той момент акціонерами банку, і оголосив перерву до 1 жовтня.

21 грудня 2016 року "Приватбанк" перейшов у державну власність. Держава отримала 100% в його капіталі, фінустанову було докапитализировано на суму 116,8 млрд грн. В кінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ та висновку незалежного аудитора - компанії EY.

Сьогодні суди різних інстанцій розглядають сотні проваджень, пов'язаних із "Приватбанком".

Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".