Компанія "Карпатигаз" готує позов на $ 3 млрд до України

17 вересня 10:25

ЗМІ пов'язують компанію з Юрієм Бойко та Дмитром Фірташем, а також з Миколою Мартиненком.

 

Газодобувна компанія "Карпатигаз" подала позов на $ 3 млрд до держави Україна, повідомив глава комітету Верховної Ради з питань ПЕК Микола Мартиненко на засіданні в середу.

Як уточнив Мартиненко, йому стало відомо про це з недавньої розмови зі шведським CEO "Карпатигаз".

"Я впевнений, що вони виграють", - заявив Мартиненко, цитує його "Українська правда".

Видання пише, що Мартиненко згадав про позов "Карпатигаз" при обговоренні законопроекту, що передбачає зниження рентних ставок для газодобувних компаній. По закінченні засідання Мартиненко не став відповідати на уточнюючі питання щодо позову.

Пізніше фіндиректор "Карпатигаз" Артур Сомов уточнив, що позов готується, але за станом на 16 вересня рішення про подачу ще немає. Претензії стосуються компанії "дискримінаційного оподаткування в Україні", сказав Сомов у коментарі "УП".

Як відомо, в минулому році Україна збільшила розмір рентних платежів до 70% для нафтогазовидобувних компаній. Раніше про підготовку позову на $ 5 млрд проти держави Україна заявили міноритарії "Укрнафти".

ЗМІ пов'язують компанію "Карпатигаз" з Юрієм Бойко та Дмитром Фірташем. Також джерела "УП" на нафтогазовому ринку стверджують, що неформальну частку в проекті з кінця 2014 року має і сам Мартиненко. Це сталося, коли компанію "Укргазвидобування" очолював лояльний Мартиненко менеджер Юрій Костюк.

У самій компанії наполягають, що її акціонером є публічна шведська компанія Misen Energy АВ.

"Карпатигаз" беруть участь у договорі про спільну діяльність з державної "Укргазодобычей" (власними свердловинами "Карпатигаз" не має). Компанія допомагає модернізувати діючі свердловини, а натомість отримує частину додатково видобутого газу з цих свердловин (інша частина йде "Укргазвидобування"). За даними держкомпанії, з усіх її договорів про СД близько 80-85% видобутого газу припадає на "Карпатигаз".