Коломойський вирішив віддати бортпровідникам «Аеросвіту» не гроші, а судове рішення

29 вересня 07:27

Авіакомпанія "АероСвіт" (Київ) 19 вересня звернулася до Дарницького районного суду Києва з вимогою визнати запланований страйк бортпровідників незаконним.

 

"Ми вважаємо дану акцію незаконною і звернулися до Дарницького районного суду з позовом про визнання страйку незаконним. Даний позов розглядається, вже було судове засідання. Сьогодні (28 вересня - ред.) воно повинно було продовжитися, але суддя захворів", - повідомив керівник правового директорату "АероСвіту" Дмитро Лазар на брифінгу.

За його словами, страйк, відповідно до законодавства, є крайнім заходом впливу, коли вичерпані інші аргументи, передбачені законом.

"В даному випадку не вичерпані всі передбачені законом методи однієї зі сторін з відстоювання своїх прав. Окрім того, у статті 18 Закону "Про транспорт" йдеться, що страйки на транспорті заборонені, якщо це пов'язано з безпекою пасажирів", - сказав Д.Лазар.

Він зазначив, що адміністрація авіакомпанії звернулася до бортпровідників з проханням утриматися від проведення акції до прийняття судового рішення.

Як повідомив під час брифінгу заступник генерального директора "АероСвіту"-керівник льотного комплексу Віктор Чижов, "АероСвіт" пропонує бортпровідникам погашати заборгованість протягом шести місяців і провести акцію протесту в тому випадку, якщо перший транш не буде виплачено. У той же час кожна сторона називає свою цифру.

"Величина заборгованості, за оцінками голови страйкового комітету, одна, а за нашими - інша. Поки у нас різниця у підходах до розрахунків. Вони (бортпровідники - ред) рахують це з відпустками, з декретними відпустками, лікарняними", - повідомив В.Чижов.

За його даними, авіакомпанія оцінює розмір заборгованості приблизно у 9 млн грн.

Раніше ZN.UA повідомляло, що бортпровідники «АероСвіту» відклали запланований на 28 вересня страйк.

Серед основних вимог: поліпшення умов праці, своєчасна виплата зарплати, добових і винагорода за вислугу років. Трудова суперечка триває не перший місяць. Для її вирішення з 28 лютого по 30 березня працювала спеціальна примирна комісія, заявляли раніше у профспілці бортпровідників: «За підсумками роботи комісії угоду було досягнуто за дев'ятьма нашими вимогами. Але в результаті адміністрація виконала лише один пункт».

Заборгованість компанії, за оцінками бортпровідників, становить близько 12-15 млн грн.

Також ZN.UA повідомляло про страйк пілотів «Аєросвіта» у результаті чого було скасовано кілька десятків рейсів. За умовами колективного договору, зарплата виплачувалася пілотам за доларовим курсом Нацбанку. Всупереч угоді, «Аеросвіт» платив за курсом трирічної давності - 6,74 грн. за долар, замість 8,05.

У серпні Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів оштрафувала на 120 млн грн авіакомпанії «Аеросвіт», «Дніпроавіа» та «Донбасаеро», контрольовані відомим бізнесменом Ігорем Коломойським за низьку якість обслуговування та затримки польотів.