Коломойський виграв суд у Ахметова на 1,3 мільярда

13 червня 14:27

Компанія Ахметова не виплачувала дивіденди ряду акціонерів.

 

Госпсуд Дніпропетровській області 7 червня задовольнив позов ТОВ "Спірит Фінанс" до ВАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" у справі №904/4009/18 і вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,3 млрд грн. Про це з посиланням на судові матеріали повідомляє Finbalance.

Згідно з судовими матеріалами, у вересні 2017 року загальні збори акціонерів ВАТ "ПГЗК" прийняли рішення про виплату дивідендів на 16,16 млрд грн (10,16 грн у розрахунку на одну просту акцію).

Повідомляється, що у встановлений законом строк дивіденди не були виплачені ряду акціонерів компанії, а саме: "Мелчет Інвест Лімітед" (Багами), "Дакстон Холдінгз Лімітед" (Кіпр), "Лакрино Інвестментс Лімітед" (Кіпр), "Милнербей С. А." (Британські Віргінські острови), "Бриммилтон Лімітед" (Британські Віргінські острови), "Ренальдо Інвестментс Лімітед" (Кіпр).

У травні-2018 зазначені акціонери ВАТ "ПГЗК" на підставі договорів факторингу відступили відповідні права вимоги для ТОВ "Спірит Фінанс" у розмірі 1,17 млрд грн.

Однак ВАТ "ПГЗК" грошові зобов'язання перед ТОВ "Спірит Фінанс" також не виконало.

У рамках зазначеного судового спору ВАТ "ПГЗК" подавало зустрічний позов з вимогою визнати уявними (фактично агентськими) згадані договори факторингу. Однак суд відмовився задовольнити ці вимоги ВАТ "ПГЗК".

За даними держреєстру, кінцевим бенефіціаром ВАТ "Південний гірничо-збагачувальний комбінат" є Рінат Ахметов.

Засновником ТОВ "Спірит Фінанс" зазначено ТОВ "Спірит Солюшнс", засновниками якого в свою чергу є ряд фізосіб. Серед них - Артем Замша, який з 2013 є директором збанкрутілої компанії "Аеросвіт" і призначався главою наглядової ради "Стахановського заводу феросплавів" (ці структури пов'язували з "приватовцами").

Нагадаємо, що згадана вище кіпрська компанія "Ренальдо Інвестментс Лімітед", яка фігурує в числі акціонерів ПАТ "південний гзк", пов'язана з Ігорем Коломойським.

На початку травня Коломойський публічно анонсував "деолігархізацію" для Ахметова.

Повідомлялося, що інформація про переговори про об'єднання "Опозиційної платформи - За життя" і "Опозиційного блоку" не відповідає дійсності.