Коболєв спрогнозував дату наступного раунду переговорів щодо транзиту газу

21 сiчня 22:03

Позиції Єврокомісії та "Нафтогазу" щодо транзиту російського газу через ГТС України збігаються.

 

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сподівається, що наступний раунд тристоронніх переговорів за участю Єврокомісії, "Нафтогазу" і російського "Газпрому" щодо транзиту газу через ГТС України, відбудеться навесні.

"Ми домовилися з Європейською Комісією, що десь у березні або квітні буде наступна зустріч, де ми вже обговоримо реакцію на їхні пропозицію. Я сподіваюся на тристоронній формат", - повідомив керівник "Нафтогазу" за підсумками переговорів у Брюсселі у понеділок, 21 січня.

Коболєв підкреслив, що українська сторона і Єврокомісія зайняли єдину позицію на переговорах, вказавши на необхідність підписання нового договору між "Нафтогазом" і "Газпромом", який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

Голова "Нафтогазу" звернув увагу, що російська сторона обрала тактику затягування переговорів.

Як повідомлялося, 21 січня в Брюсселі завершилися тристоронні переговори щодо транзиту газу з РФ до Євросоюзу через ГТС України.

"Нафтогаз" і Еврокомміссія наполягають на збереженні транзиту і підписання нового договору, який відповідатиме європейському енергетичному законодавству.

У свою чергу, уководство "Газпрому" висловило готовність без консультацій продовжити договір, підписаний в 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

За словами глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва, ближче до кінця переговорів Україна отримала пропозицію про умови та обсяги транзиту, котру слід у найближчі два місяці обговорити з Кабміном.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович уточнив, що запропонував "Нафтогазу" і "Газпрому" підписати контракт терміном не менш як на 10 років.

Детальніше про підготовку тристоронньої зустрічі 21 січня і про переговорні позиціії сторін читайте в матеріалі Алли Єрьоменко в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".