Коболєв озвучив тарифи на транзит російського газу через ГТС України

21 вересня 00:58

Тарифи будуть залежати від заброньованих обсягів транзиту.

 

У НАК "Нафтогаз України" розрахували тарифи для транзиту російського газу до Євросоюзу через ГТС України. Їх рівень залежатиме від об'ємів заброньованих потужностей. Про це повідомив журналістам голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв наступного дня після тристоронніх переговорів із представниками російського "Газпрому" і Єврокомісією в Брюсселі, передає Deutsche Welle.

Коболєв уточнив, що обидва сценарії розраховані на 15 років бронювання потужностей. Якщо "Газпром" бронюватиме 60 млрд кубометрів на рік, то, за оцінками "Нафтогазу" протягом 2020-2024 років тариф складе близько 3,21 долара США за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 км української ГТС. Якщо ж заброньований обсяг прокачування газу складе 90 млрд кубометрів, то тариф буде нижчим – 2,56 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.

"Поки ми не отримали відповіді від російської сторони, яке їхнє бачення навантаження української системи, тривалість контракту", - додав керівник "Нафтогазу".

При цьому він виключив можливість транзиту російського газу через ГТС України в ЄС без укладення контракту з "Газпромом".

"Короткострокове бронювання дозволено європейським законодавством, тому ми його точно дозволимо всім учасникам... Але я не можу уявити, як можна дотримуватися законодавства, пересилаючи газ з Росії без контракту. Це може розглядатися як контрабанда", - пояснив Коболєв.

Голова правління НАК уточнив, що для бронювання спершу необхідно підписати договір про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Без такої угоди в оператора ГТС немає юридичних підстав вважати, що той чи інший обсяг газу існує длятранспортування, зазначив Коболєв.

Нагадаємо, що тарифи на транспортування газу українською ГТС встановлює Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НРКЕКП). Оператором української ГТС до анбандлінгу залишається "Нафтогаз".

Як повідомлялося, на зустрічі в Брюсселі 19 вересня представники "Нафтогазу" і "Газпрому" попередньо домовилися про початок предметних переговорів щодо контракту з транзиту газу з РФ до ЄС через ГТС України. Українська сторона передала росіянам дорожню карту анбандлінгу і проекти договорів про транспортування газу через ГТС України і про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем. Росіяни вперше допустили можливість співпраці з "Нафтогазом" за європейськими правилами з 1 січня 2020 року.

Раніше керівництво "Газпрому" висловлювало готовність без консультацій продовжити договір, укладений у 2009 році тодішнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Наступний раунд переговорів заплановано на кінець жовтня.

Детальніше про результати зустрічі, переговорні позиція сторін і перспективи укладення контракту читайте в матеріалі Алли Котляр "Транзитний контракт: Чим договір відрізняється від домовленості" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна"