Китай обігнав Японію з ВВП

14 лютого 03:54

Уперше в сучасній історії економіка Китаю обійшла японську і стала другою в світі після США. Такі цифри містили опубліковані дані про валовий внутрішній продукт Японії за четвертий квартал 2010 року і за весь рік.

 

Наприкінці 2010 року японський внутрішній валовий продукт ВВП станоив 5,474 трильйона доларів. Китайський ВВП наблизився до 5,8 трильйона доларів.

Удар по японській економіці завдало зниження експорту та споживчого попиту, в той час як Китай продовжує переживати бум промислового виробництва.

Згідно з прогнозами експертів, при такій динаміці зростання Китай «переросте» США протягом десяти років.

Згідно з останніми даними, оприлюдненими в Токіо, за останні три місяці 2010 року ВВП Японії скорочувався на 1,1% в річному обчисленні, а в порівнянні з попереднім кварталом зниження становило 0,3%.

Уперше за п'ять кварталів економіка країни скоротилася, що було пов'язано з падінням попиту і на внутрішньому ринку, і на товари, що експортують, говорять аналітики.

З початку року попит відновився, пояснюють експерти, але чекати істотного поліпшення економічної ситуації Японії не варто.

«Основними причинами скорочення є завершення державних заходів зі стимулювання економіки і негативний попит на зовнішньому ринку», - стверджує Такеші Мінамі, головний економіст дослідницького інституту Норінчукін.

1990-і роки в Японії отримали назву «втраченого десятиліття». У попереднє десятиліття економіка країни бурхливо розвивалася, експортні товари, такі як автомобілі й електроніка, користувалися попитом у всьому світі, й на піку економічне зростання становило більше 7% на рік.

Однак це призвело до спекулятивного зростання на фондових ринках і ринку нерухомості, а до початку 1990-х років бульбашки лопнули.

Останнім часом намітилися деякі ознаки економічного пожвавлення, але споживчий попит, як і раніше, залишається слабким, а населення Японії продовжує старіти.

Утім, за показником ВВП на душу населення Японія, як і раніше, далеко випереджає Китай.

«Середній ВВП на душу населення в Китаї - близько 4500 доларів, а в Японії - приблизно 40 тисяч доларів», - говорить Том Міллер з пекінської консалтингової компанії GK Dragonomics.

За його словами, в найближчі 10 років можна чекати, що Китай наздожене за обсягом ВВП США.

Однак зростання буде поступово сповільнюватися, оскільки такі темпи сприяють інфляції, а на ринку нерухомості в Китаї почала утворюватися бульбашка, попереджають економісти.

За матеріалами Бі-Бі-Сі