Китай може повернути держконтроль над юанем – експерт

20 сiчня 13:59

На думку головного економіста компанії IHS, це найлегший спосіб для Китаю стабілізувати економіку.

 

Влада Китаю може повернути жорсткий державний контроль над національною валютою після значної девальвації юаня і посилення тиску на нього.

Про це на Всесвітньому економічному форумі в Давосі сказав головний економіст консалтингової компанії IHS Наріман Бехравеш. Він нагадав, що відтік капіталу в КНР з літа 2015-го до кінця року склав трильйон доларів. І саме це створює дуже великий тиск на обмінний курс юаня.

"Питання в тому, що буде далі. По-перше, урядовці можуть відпустити національну валюту. Це призведе до подальшого падіння юаня на 15-20%. Наслідки будуть жахливими. Може початися глобальна війна валют і світова рецесія. По-друге, Пекін може далі використовувати свої валютні резерви для підтримки юаня. Але вони колись вичерпаються. І нарешті китайська влада може відновити державний контроль", - пояснив експерт.

За словами Бехравеша, третій варіант стане кінцем китайських реформ, які намагаються проводити лідери КНР, пообіцявши лібералізацію фінансового ринку своєї країни. Але, на думку експерта, жодне з перелічених рішень не буде хорошим для Пекіна.

"Найменше зло із цього всього – це повернути державний контроль", - пояснив Бехравеш.

Він додав, Пекін вже почав втілювати цей план, оскільки держава обмежила можливості громадян вивозити гроші з КНР.

В цей же час, Institute of International Finance презентував свій звіт, в якому вказав, що відтік капіталів у 2015 році був масштабніший, ніж очікувалося. І найбільше втратив саме Китай. За підрахунками експертів, ринки країн, що розвиваються, втратили в 2015 році 725 мільярдів доларів, з яких 676 мільярдів припадає на Китай.

В 2016 році експерти прогнозують продовження відтоку капіталу з ринків, що розвиваються, але дещо менших масштабів. При цьому боргові труднощі таких країн будуть посилюватися.

Раніше видання Wall Street Journal писало, що Китай навмисно збиває з пантелику інвесторів своєю політикою щодо курсу юаня. Він змінив спосіб встановлення курсу валюти, що проходило з періодами ослаблення юаня, а після знову починалося його зміцнення з допомогою інтервенцій, які дорого обходяться Китаю. Джерела кажуть, що метою було дати юаню помірно знецінюватися в цьому році. Вони намагалися вплинути на коливання курсу. Висока волатильність торгів юанем може робити більш дорогими ставки в грі на пониження курсу китайської валюти.

Експерти з світових фінансів в нинішньому обвалі на ринках вбачають ознаки кризи 2008 року, втім, ситуація зберігає елемент непередбачуваності. Світові ринки ризикують зустрітися з черговою кризою, у зв'язку з чим інвесторам потрібно проявляти обережність, вважає мільярдер, інвестор і філантроп Джордж Сорос, пише Bloomberg. На думку міжнародного фінансиста, ця криза може бути спровокована спробою Китаю знайти нову модель зростання економіки і девальвацією юаня, пов'язаної з цими спробами.

Як пише Wall Street Journal, проблеми на біржі можуть підштовхнути Китай до агресивного націоналізму. Якщо економічне зростання не продовжиться, владі КНР доведеться шукати спосіб, як зміцнити підтримку народу.