Кіпрський суд заморозив $ 820 млн активів Ахмєтова

05 сiчня 13:44

Компанія, що належить екс-банкіру Горбуненку, вимагає від олігарха повністю розплатитися за придбаний у 2013 році "Укртелеком".

 

Окружний суд Нікосії (Кіпр) заморозив $ 820 мільйонів активів українського олігарха Ріната Ахмєтова у справі найбільшого оператора фіксованого зв'язку та інтернету "Укртелеком", повідомляє Financial Times.

Серед заморожених активів опинилась і лондонська квартира олігарха, яка на момент придбання була найдорожчою приватною резиденцією у Великій Британії.

Наголошується на тому, що рішення було прийнято 27 грудня 2017 року, його копія була надана журналістам від імені компанії Raga Establishment.

Ця компанія належить колишньому українському банкіру Денису Горбуненку. Вона здійснює переслідування Ахмєтова з метою стягнення повної плати за продаж "Укртелекому".

У Raga Establishment заявляють про те, що продали "Укртелеком" Ахмєтову за $ 860 мільйонів у 2013 році. Тоді олігарх заплатив $ 100 мільйонів, і з тих пір не вніс жодного платежу.

Відповідне рішення кіпрського суду Рінат Ахмєтов може оскаржити до наступного понеділка, 8 січня. При цьому в його компанії коментувати цю ситуацію відмовилися, мотивуючи тим, що "різні судові процеси в цьому питанні поки що чекають на розгляд".

У жовтні минулого року суд вирішив повернути у держвласність приватизований Ахмєтовим "Укртелеком".

Раніше, у травні, Генеральна прокуратура завершила досудове розслідування у справі про незаконну приватизацію "Укртелекому".

Фонд державного майна України (ФДМУ) подав до суду на розірвання договору з компанією "ЕСУ" в середині травня, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд гривень пені.

ФДМ за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу в початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн гривень. Група СКМ українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" у 2013 році.

Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції – акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінена в 10 млрд 799,3 млн гривень, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.