Казахстан хоче вийти з угоди з ОПЕК

10 липня 10:08

Остаточне рішення буде прийнято в листопаді.

 

Казахстан виступає за плавний вихід з угоди з ОПЕК, з нарощуванням видобутку протягом одного-двох місяців, повідомив ТАСС з посиланням на міністра енергетики республіки Каната Бозумбаева.

Відповідаючи на питання, чи виступає Казахстан за поступовий вихід з угоди з ОПЕК протягом декількох місяців або за різке зростання видобутку, Бозумбаев сказав: "Перший варіант".

При цьому міністр зазначив, що Астана ще не визначилася зі своєю позицією щодо необхідності продовження угоди. "Це питання листопада", - сказав він. У листопаді відбудеться черговий саміт ОПЕК.

Крім того, Бозумбаев повідомив, що Казахстан в поточному році перевиконає план і добуде більш ніж 81 млн тонн нафти. "Річний план був 81 млн тонн, думаю, що буде більше", - сказав він.

Нагадаємо, що міністр нафти Кувейту Іссам аль-Марзук заявив, що ОПЕК ухвалила рішення про продовження угоди про скорочення рівня видобутку нафти на 9 місяців.

Країни ОПЕК домовилася про скорочення видобутку нафти після року спорів. З 1 січня 2017 року вони скоротили видобуток нафти на 1,2 млн барелів на день - до 32,5 млн. При цьому угода передбачає і участь країн, що не входять в картель. Вона розрахована на півроку з можливістю продовження ще на шість місяців.

Тим часом країни, що не входять в ОПЕК, домовилися скоротити видобуток нафти на 600 тисяч барелів на добу. Повідомлялося, що з цієї кількості половина припадає на Росію.