Канада підготувала відповідні заходи на мита США

01 червня 10:28

Створені два списку американських товарів, на які пропонується ввести мита.

 

В уряді Канади назвали американські тарифи на сталь і алюміній з ЄС, Мексики і Канади "образою для канадців". У відповідь на мита США, введені з 1 червня, Канада має намір встановити свої обмеження, імовірно на загальну суму до $ 16,6 млрд. Про це пише liga.net з посиланням на CBC.

Канадський прем'єр-міністр Джастін Трюдо і міністр закордонних справ Христя Фріланд про це заявили на спільній прес-конференції після того, як міністр торгівлі США Уілбур Росс оголосив, що Вашингтон вводить мита на імпорт сталі у розмірі 25% і 10% на алюміній.

"Це сильні торговельні заходи, які Канада прийняла після Другої світової війни. Це сильна і пропорційна відповідь, і абсолютно взаємна", - заявила канадський міністр закордонних справ. Вона додала, що це реакція Канади на "дуже погане рішення США".

Планується, що мита будуть введені в тому числі на алюміній і сталь в різних формах, апельсиновий сік, кленовий сироп, пивні бочки, віскі, туалетний папір і лаки для волосся.

У свою чергу Трюдо назвав американські тарифи на сталь і алюміній "образою для канадців, які гинули" разом з американцями під час війни. "Ми будемо продовжувати наводити аргументи, засновані на логіці і здоровому глузді в надії, що вони візьмуть гору над адміністрацією, яка не завжди діє згідно своїм принципам", - наголосив канадський прем'єр.

Уряд Канади підготувало два списку американських товарів, на які пропонується ввести мита, а саме 25% - на імпорт з першого списку, і 10% - на другий.

Повідомлялося, що адміністрація Дональда Трампа вчора, 31 травня, оголосила про введення мит на сталь і алюміній з Євросоюзу, Канади і Мексики.

У відповідь на нові американські тарифи на метали, у ЄС підготували і подали список у СОТ із переліком низки товарів, на які можуть бути введені мита уже 20 червня. До списку, зокрема, потрапили апельсиновий сік, віскі, тютюн і мотоцикли із США.

Водночас у ЄС підготували спільні пропозиції США для уникнення торговельної війни. Джерела в дипломатичних колах зазначали, що мова йде про експорт американського скрапленого газу в Європу, про поліпшення умов доступу для автовиробників США на європейський ринок і про лібералізацію держзакупівель.