Кабміну більше не потрібно погоджувати з Мінфіном свої акти, DT.UA отримало підтвердження

29 травня 12:59

Кабмін проголосував за два одіозні рішення, що істотно підсилюють позиції Гройсмана і нівелюють роль міністерства фінансів в уряді.

 

У розпорядженні DT.UA опинився документ,відповідно до якого Мінфін виключили з переліку відомств, чиє узгодження обов'язково для документів, які подаються на розгляд уряду. Мін'юст у триденний термін повинен оформити дане рішення, а Мінфін, згідно з чинним регламентом, його погодити. Відповідно до пояснювальної записки до постанови, яка вносить зміни до регламенту КМУ (Постанова №950), необхідність цієї зміни зумовлена бажанням КМУ спростити процедуру погодження актів (а не особистий конфліктом Гройсмана з Данилюком - ред.). У результаті Мінфін буде погоджувати акти уряду лише в тих випадках, коли вони будуть безпосередньо стосуватися компетенції Міністерства фінансів, тобто безпосередніх змін до Держбюджету.

"По суті це зміна узаконить "дерибан" Держбюджету, перетворивши Мінфін міністерство бухгалтерії і залишивши йому лише головний біль бюджетного планування та складання формул", - пише у своїй статті "Не кричали "полундра!", а билися за штурвал" Юлія Самаєва.

Кабмін все-таки проголосував за перепідпорядкування ДФСУ безпосередньо Кабміну в обхід Мінфіну, за аналогією з Держаудитслужбою.