Кабмін зобов'язав "Нафтогаз" продаватиме газ Луганській ТЕС Ахметова за зниженою ціною

14 серпня 17:14

Газ для компанії будуть продавати майже на 40% дешевше.

 

Кабінет міністрів зобов'язав НАК "Нафтогаз" продавати газ Луганській ТЕС за ціною 2895 грін за тисячу кубометрів, що приблизно на 40% дешевше, ніж ціна газу для населення на даний час. Таке рішення уряд прийняв на засіданні 14 серпня. Про це повідомляє у Facebook представник президента в Кабміні Андрій Герус.

Рішення Кабмін аргументує тим, що через блокаду поставок вугілля в Луганській ТЕС з території РФ електростанція перейшла на виробництво електрики з газу, в результаті чого вартість виробленої нею електроенергії зросла.

Тому в уряді вирішили прийняти рішення, яким знизять ціну газу для Луганської ТЕС, щоб зменшити збиток від виробництва електроенергії з газу.

Луганська ТЕС належить "ДТЕК" Ріната Ахметова.

"Раніше ДТЕК придбав вугільні шахти в Ростовській області РФ, інвестував у ті шахти значні кошти. Тобто прийняв рішення працювати в РФ, взяв на себе всі можливості і ризики, пов'язані з роботою в РФ. Останні три роки ДТЕК постачав вугілля з Ростовської області на Луганську ТЕС, перекладав це тарифи споживачів за формулою Роттердам, а доходи клав собі в кишеню (ну, може, ділилися з корумпованими партнерами по Роттердаму, але ми типу цього не знаємо). Але як тільки Росія вирішила перекрити постачання вугілля, і довелося використовувати газ, то ДТЕК відразу прийшов до держави. Щоб всі тимчасові збитки перекласти на державний "Нафтогаз України". Приватизація прибутків, націоналізація збитків", - прокоментував рішення Кабміну Герус.

За його словами, 8 інших ТЕС, що належать групі ДТЕК, продають свою електроенергію дорожче, ніж електроенергія коштує в Словаччині чи Білорусі.

"Компанія ДТЕК зараз продає свій вугілля за ціною близько 100 дол/т, хоча вугілля в Роттердамі коштує 50 дол/т. Ніхто в світі не може продавати вугілля по 100 доларів, тільки ДТЕК на "немонопольному" ринку України", - додав він.

"По-моєму, це безпрецедентне рішення - вперше за всю історію "Нафтогаз" зобов'язали продавати газ по спеццінам приватної компанії (яка не виробляє тепло)", - вважає представник президента.

Раніше повідомлялося, що через блокування поставок вугілля з боку РФ Луганської ТЕС потрібна спеціальна ціна на газ.