Кабмін затвердив проект закону про ринок землі

25 вересня 16:10

Уряд сьогодні подасть законопроект у Раду.

 

Кабінет міністрів України затвердив законопроект про обіг земель сільгосппризначення. Про це прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив сьогодні на брифінгу.

"Ми сьогодні прийняли перший проект закону, перший з пакету земельної реформи, сьогодні подамо його в парламент", - сказав він.

За його словами, мораторій на землю шкідливий - "це інструмент, який обкрадає громадян кожен день".

Говорячи щодо логіки законопроекту, прем'єр зазначив, що українська земля повинна купуватися українськими громадянами та українськими компаніями.

"Це безумовний принцип. Єдине виключення, яке міститься в проголосованому сьогодні законі - іноземці можуть успадковувати у власність... Але він протягом року зобов'язаний цю землю продати, це прямо записано в законопроекті", - повідомив Гончарук. Він уточнив, що землю пропонується передавати у спадок іноземцю у випадку, якщо земля була у володінні українця.

Другий принцип полягає в тому, що ніхто не має права зосередити в своїх руках всю землю.

"Є антимонопольні вимоги, що в межах області ніхто не може купити землі більше, ніж 15% від сільськогосподарської землі", - розповів Гончарук. Він додав, що таке обмеження повинно запобігти появі "феодалів", щоб була конкуренція.

Прем'єр заявив, що мораторій на землю буде скасовано не відразу, оскільки поки існує ряд ризиків. "Ми орієнтуємося на те, що мораторій повинен бути знятий з 1 жовтня наступного року", - сказав він.

Раніше Міністерство економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства України (МЕРТ) оприлюднило для обговорення законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення. Проект закону оприлюднено на сайт відомства.

20 грудня минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2020 року. Проект закону підтримав 231 депутат, 20 парламентаріїв утрималися, 52 – не голосували.

Докладніше про необхідність якнайшвидшого реформування ринку землі читайте в статті Івана Мірошниченко "Задзеркалля і страхи земельної реформи. Час для рішень" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".