Кабмін заборонив будь відключення електроенергії компанії "Вода Донбасу"

06 липня 21:30

КП "Вода Донбасу" надано статус "захищеного споживача".

 

Кабінет Міністрів України своїм рішенням заборонив застосовувати будь-які обмеження поставок електроенергії комунальному підприємству "Вода Донбасу", яке є ключовим постачальником питної води для населених пунктів регіону. Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду 5 липня. Про це свідчить публікація на Урядовому порталі.Як відзначають в уряді, збій в поставках електроенергії викликає перебої з постачанням води, а це у свою чергу зумовлює не тільки соціальне невдоволення жителів, але і несе загрози санітарно-епідеміологічного та техногенного характеру.

Знеструмлення КП "Вода Донбасу" - це знеструмлення 9 фільтрувальних станцій, 152 водопровідно-насосних станцій, 24 каналізаційних очисних споруд, 74 каналізаційно-насосних станцій, що розташовані на території, підконтрольній українській владі.У червні, після проведення консультацій з профільними міністерствами та відомствами, було запропоновано надати КП "Вода Донбасу" статус "захищеного споживача", який робить неможливим відключення електрики на об'єктах і підрозділах підприємства, це рішення і було прийнято 5 липня.

31 травня відбулось засідання РНБО, на якому зокрема розглядалося питання функціонування підприємства "Вода Донбасу" і загрози відключення цієї компанії від електроенергії за борги. Втім, жодних рішень за підсумком засідання опубліковано не було, також не з'явилося і нових розпоряджень Кабінету міністрів щодо КП "Компанія "Вода Донбасу". Ніякого прогресу в вирішенні питання немає і з боку Міністерства регіонального розвитку, хоча на рівні Кабміну курирування питання за рішенням було доручено керівнику відомства. Про це повідомила віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій.

"Якщо б це було розпорядження Кабміну або рішення РНБО, це б вже виконувалося. Всі говорять про це, ми цю проблему замовляємо зустрічами, нарадами, круглими столами, але ні у кого немає політичної волі винести це в публічну площину на Кабміні, і дати розпорядження, або прийняти рішення РНБО, просто безвладдя якесь", - зазначила віце-президент Асоціації водоканалів України Ольга Бабій, коментуючи ситуацію з відключенням від електроенергії за заявкою ДП "Укнрінтеренерго" КП "Компанія "Вода Донбасу" через яке 100 000 жителів Донбасу вимушені бути без води.