Кабмін вніс зміни в механізм спеціальних публічних зобов'язань на ринку е/е

14 серпня 15:08

Які саме зміни були внесені в механізм функціонування ПСО, поки невідомо.

 

Кабінет міністрів вніс зміни в механізм функціонування спеціальних публічних зобов'язань (ПСО) на ринку електричної енергії. Рішення проголосовано за скороченою процедурою.

Спочатку проект змін ПСО не був включений в порядок денний засідання уряду на цей день. Про намір Кабміну прийняти відповідні рішення стало відомо з виступу міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Він заявив: серед іншого, в середу будуть внесені зміни в механізм ПСО, які дозволять знизити вартість е/е для великих промислових споживачів.

У свою чергу представник президента в Кабміні Андрій Герус, коментуючи в ході засідання дане рішення, зазначив, що воно було внесено до порядку денного (як п. 4.52) з голосу і без попередньої публікації для громадського обговорення.

Крім того, він акцентував увагу, що, згідно із законом "Про ринок електричної енергії", постанови про ПСО повинні бути направлені на розгляд уряду регулятором – Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

"Те, що мені повідомили з НКРЕКП, – вони категорично проти такої версії ПСО, оскільки необхідно думати не тільки про великі підприємства, але і середні/дрібні підприємства, водоканали", – сказав Герус.

Виходячи з викладеного, представник президента звернувся до уряду з проханням перенести розгляд і прийняття даного питання. Однак п. 4.52 був серед інших озвучений до прийняття за скороченою процедурою з доопрацюванням відповідно до законодавства.

Які саме зміни були внесені в механізм функціонування ПСО, поки невідомо.

Раніше в "Укренерго" заявили, що ціна на електроенергію могла б бути на 15-20% нижчою. При цьому помилка Кабміну в тому, що уряд поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго".