Кабмін виділив мільярд гривень на зарплатню шахтарям

13 жовтня 01:29

Борги з зарплатні перед шахтарями досягли абсолютно неймовірних величин.

 

Кабінет міністрів України під час засідання 12 жовтня підготував зміни до державного бюджету України в 2019 році в питанні виділення грошей на погашення заборгованостей по заробітній платі перед шахтарями – на ці цілі виділено мільярд гривень, написав у Facebook міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель.

"Сьогодні Кабмін передбачив 1 млрд грн на виплату заробітних плат та погашення заборгованості. Дана сума передбачена у проекті Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" за бюджетною програмою "Реструктуризація вугільної галузі", який схвалив уряд. Чекаємо швидких рішень у Парламенті", – написав Оржель.

Нагадаємо, що протягом 2016 - 2018 років в Україні діяла методика "Роттердам+", згідно з якою вартість вугілля визначалася на основі імпортного паритету (базисом був індекс API2 європейського вугільного хаба "Амстердам-Роттердам-Антверпен"). Застосування формули "Роттердам+" наблизило ціни вугілля, видобутого держшахтами, до реального ринкового рівня. Згідно з інформацією Волинця, за 2016-2018 роки завдяки формулі "Роттердам+", додаткові доходи держшахт склали близько 10 млрд. грн.

Однак при цьому борги перед шахтарями росли в геометричній прогресії, що не раз ставало причинами звернень працівників до уряду, страйків і демонстрацій.