Кабмін тимчасово обмежив імпорт російських міндобрив

14 березня 13:03

Питання поставок добрив із РФ вже традиційно підняли напередодні посівної.

 

Кабінет міністрів України прийняв рішення тимчасово обмежити імпорт мінеральних добрив із Росії. Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 14 березня.

"Даємо два доручення Мінекономіки, першому віце-прем'єру: підготувати необхідні рішення до наступного засідання уряду, а що стосується часових обмежень - доручення прийняти зараз рішення про введення тимчасових обмежень і, відповідно, доручити Мінекономіки разом із Мін'юстом та іншими міністерствами оформити це рішення", - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман після обговорення відповідного питання в уряді.

У свою чергу Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ініціювала підвищення антидемпінгових мит на мінеральні добрива аміачної групи, а також розширення переліку позицій, на які поширюється їх дія.

"Зараз йде мова, що Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ... прийме рішення про збільшення кількості кодів, на які застосовуються мита, щоб не було того, про що говорять депутати - коли російські виробники під одними кодами експортували інші товари і не сплачували мит. друге - перегляне розмір мит, щоб вони дійсно були ефективними і захищали національного виробника, - заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник Наталія Микольська.

Зазначимо, що нещодавно перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів запропонував Верховній Раді приступити до розгляду законопроекту про введення нульової митної ставки при ввезенні мінеральних добрив. За його словами, мова йшла про постачання добрив з країн ЄС.

Нагадаємо, що у лютому 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі призупинила дію антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну деяких азотних добрив походженням з Росії.

Однак у вересні 2017 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вже ввів санкції щодо низки підприємств групи "Єврохім", а також інших російських постачальників міндобрив. Санкції у вигляді призупинення зовнішньоекономічної діяльності таких суб'єктів були введені за поданням Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України.