Кабмін створив першу централізовану організацію для тендерів та закупівель

25 вересня 17:09

В уряді вважають, що передавая свої закупівлі в ЦЗО замовники зможуть заощадити свої кошти.

 

Кабінет міністрів України визначив сьогодні, 25 вересня, ГУ Професійні централізовані закупівлі закупівельною організацією (ЦЗО). Держустанову обрано для проведення тендерів та закупівель за рамковими угодами товарів та послуг (крім поточного ремонту) для замовників, повідомляє прес-служба Кабміну.

"Рішення про визначення ГУ Професійні централізовані закупівлі закупівельною організацією - це крок до оптимізації всього закупівельного процесу, адже, передаючи свої закупівлі в ЦЗО, замовники зможуть значно заощадити свої кошти за рахунок об'єднання однотипних товарів у рамках однієї процедури", - йдеться в повідомленні.

У Кабміні нагадують, що пілотний проект Професійні закупівлі працює з 2017 року і довів свою ефективність і результативність.

У Каміні відзначають, що створення ЦЗО допоможе вирішити проблеми публічних закупівель, зокрема: професіоналізація сфери публічних закупівель (в Україні діє понад 30 000 організацій-замовників, в більшості з яких закупівлі здійснюються неефективно. У ЦЗО ж працює професійний персонал); економія коштів за рахунок агрегації обсягів (понад 30 000 організацій-замовників по суті закуповують однотипні товари широкого вжитку. Такі товари будуть об'єднані в рамках однієї закупівлі і за рахунок агрегації буде отримана краща ціна й істотно зменшені адмінвитрати на проведення закупівель); стандартизація закупівель (передбачається, що ЦЗО активно працює з потенційними постачальниками, що значно знизить ризики оскаржень і зриви поставок); зниження рівня корупції (у централізованих закупівель більше можливостей для громадського контролю, моніторингу та прийняття превентивних заходів).

Раніше Верховна рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №1076 "Про внесення змін до закону "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України про вдосконалення публічних закупівель". За відповідний законодавчий акт проголосували 292 депутати.