Кабмін попросив у Ради повноважень для оперативних санкцій до країни-агресора

23 грудня 12:53

У відповідь на заборону української продукції в РФ уряд України хоче оперативно приймати відповідні заходи.

 

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект N3704 про повноваження уряду застосовувати адекватні заходи економічного характеру до країни-агресора.

Законопроектом пропонується внести доповнення в закон "Про зовнішньоекономічну діяльність" про особливості застосування Україною заходів у відповідь на дії держави-агресора та/або держави-окупанта, які можуть завдати шкоди інтересам національної економічної безпеки.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, Російська Федерація вже ввела заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України.

"Існує потреба у законодавчому врегулюванні можливостей органів регулювання зовнішньоекономічної діяльності України щодо оперативного застосування адекватних заходів у відповідь на дії держави-агресора, визнаної такою Верховною Радою України", - йдеться в записці.

Законопроектом пропонується дозволити Кабміну застосовувати такі додаткові заходи, як заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмеження на їх здійснення, скасування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок митного тарифу України шляхом призупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, застосування пільгових або повних ставок ввізного мита або скасування тарифних квот.

Читайте також: Росія втратить від ембарго продовольство з України на 360 млн доларів

21 грудня уряд РФ заборонив імпорт продовольства з України з 1 січня 2016 року.

На початку грудня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів України внесе до Верховної Ради законопроект, який дозволить уряду вводити відповідні дзеркальні торгові санкції проти країн-агресорів.