Кабмін поклав спецзобов'язання з постачання е/е на "Енергоатом", "Укргідроенерго" та "Укренерго"

05 червня 12:43

Побічно спецзобов'язання торкнуться і приватних компаній.

 

Кабінет міністрів поклав публічні спецзобов'язання (PSO, Public Service Obligation) з постачання е/е для потреб населення з 1 липня 2019 року до 31 грудня 2020 року на державні енергогенеруючі компанії НАЕК "Енергоатом", АТ "Укргідроенерго" та оператора системи передачі "Укренерго". Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду.

Відповідну постанову схвалено і буде доопрацьовано протягом одного дня.

Як повідомлялося, 4 червня парламентський комітет з паливно-енергетичного комплексу підтримав відтермінування запровадження ринку електроенергії на три місяці. Остаточне слово депутати мають сказати під час розгляду законопроекту в сесійній залі.

30 травня в. о. голови Служби безпеки України Іван Баканов закликав відкласти запуск нового закону про електроенергетику. Баканов стверджує, що запуск ринку електроенергії в Україні з 1 липня несе загрозу національній безпеці, оскільки енергетична галузь нібито ще не готова до повномасштабної переходу до нової моделі відносин. 31 травня відбулося засідання РНБО, присвячене проблемам енергетики, зокрема, запуску ринку електроенергії.

У той же час, прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв, що на наступному засіданні Кабмін ухвалить усі рішення, необхідні для вчасного запуску ринку електроенергії, а саме з 1 липня.

Закон "Про ринок електроенергії", на підставі якого 1 липня 2019 року має бути запущенко новий ринок електроенергії, розроблений за участю європейських експертів та впроваджує положення Третього енергопакету ЄС.

Введення конкурентного ринку електроенергії є одним із зобов'язань України, зафіксованого в рамках Меморандуму про співробітництво України і ЄС.

Імплементація ринку електроенергії є умовою надання макрофінансової допомоги Україні з боку ЄС у розмірі 500 млн євро.