Кабмін хоче залучити $ 50 млрд інвестицій для 40%-го зростання ВВП – прем'єр

30 вересня 14:43

За його словами, влада повинна створити відповідні умови.

 

Кабінет міністрів України у програмі діяльності уряду встановлює мету залучити $ 50 млрд інвестицій для зростання ВВП на 40% за п'ять років. Про це повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук на прес-брифінгу в Києві.

"Ми підтверджуємо, що протягом п'яти найближчих років (і ми вважаємо цю ситуацію реальною і ставимо перед собою таку амбіцію) прийдемо до ситуації, коли наша економіка зросте на 40%. Для цього необхідно залучити десь $ 50 млрд інвестицій", - сказав він. За його словами, уряд ставить перед собою завдання створити 1 млн робочих місць.

"Ми повинні створити такі умови, щоб людям було комфортно починати бізнес, свою справу, щоб іноземним компаніям було б цікаво заходити в країну", - зазначив прем'єр.

Зростання ВВП України в квітні-червні 2019 року склав 4,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, тоді як в першому кварталі темп зростання був нижче – 2,5%.

Нацбанк в середині липня поліпшив макропрогноз на 2019-2021 рр.: оцінка реального зростання економіки в поточному році підвищена з 2,5% до 3%, в наступному – з 2,9% до 3,2%.

У той же час ряд експертів підвищили прогнози зростання української економіки на поточний рік більш істотно: Міжнародне рейтингове агентство Fitch – до 3,4%, Інститут міжнародних фінансів (Institute of International Finance, IIF) – до 3,5%, а JP Morgan – до 4,3%.

Докладно про потенціали зростання ВВП України та міжнародних інвестиціях читайте у статті Павла Гайдуцького, академіка НААН, директора Інституту стратегічних оцінок при Президентському фонді Леоніда Кучми "Україна", "Зростання ВВП на 40%: як неможливе зробити можливим?" для "Дзеркала тижня. Україна".