Інвестором для нового ПАТ "Магістральні газопроводи України" може стати італійська компанія Snam

26 березня 16:03

В українській ГТС також зацікавлені словаки, однак італійці готові інвестувати в неї 2 млрд. доларів.

 

НАК "Нафтогаз України" планує завершити переговори з потенційним інвестором для створюваного в Україні ПАТ "Магістральні газопроводи України" у найближчі три місяці, пише в своїй статті для DT.UA Алла Єрьоменко.

За її словами, учасники переговорного процесу, з якими спілкувалося DT.UA називають серед найбільш реальних претендентів в інвестори італійську компанію Snam, яка зацікавлена в імпорті російського газу.

"За інформацією DT.UA, зацікавлені в цьому й словаки. Але саме італійська компанія готова інвестувати в українську ГТС 2 млрд дол. А головне - забезпечити завантаження української ГТС, яку "Газпром" погрожує залишити без транзитного газу після закінчення дії так званого транзитного контракту з "Нафтогазом" 31 грудня 2019 р", - зазначає Єрьоменко.

В той же час, автор вказує, що тісні відносини італійського претендента з "Газпромом" самі по собі насторожують, і слід враховувати небезпеку того, що компанія може стати "троянським конем"

Читайте також: "Нафтогаз" звільнив голову "Укртрансгазу" Прокопіва
.

У жовтні минулого року повідомлялося, що дві європейські компанії готові взяти в управління українські магістральні газопроводи. Газові компанії з Італії та Словаччини надіслали комерційні пропозиції з умовами своєї діяльності в якості оператора української ГТС. Для співпраці з ними доведеться виділити в окрему структуру магістральні газопроводи.

Детальніше про створення в Україні нової компанії-оператора ГТС читайте у статті Алли Єрьоменко "Розділяй, але володарюй. Хто і в яких цілях скористається корпоративною керованістю "Укргазвидобування" і "Укртрансгазу"?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".