Іноземні компанії та фізособи допустять до ринку землі в Україні

03 вересня 11:07

Було оцінено 25 сценаріїв проведення земельної реформи.

 

Земельна реформа, над якою працює уряд, передбачає допуск іноземних компаній і фізосіб до ринку сільськогосподарських земель. Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук 2 вересня в ефірі каналу ICTV.

За словами прем'єра, спільно зі Світовим банком було оцінено 25 сценаріїв проведення земельної реформи.

"Нам потрібно вибирати модель, яка дає найбільше економічне зростання. Це означає, що нам потрібно дозволити операції з землею для всіх, хто має можливість зараз її обробляти, в тому числі для іноземних громадян, але за умови, якщо вони реєструють юридичну особу в Україні і платять тут податки ", - сказав Гончарук.

Де-юре доступ до права купівлі земельної ділянки матимуть українська фізособа і українська юрособа, тобто українські компанії, уточнив глава уряду.

При цьому прем'єр підкреслив, що держава повинна створити умови для невеликих фермерів, щоб у них були можливості для покупки землі не менше вигідні, ніж у великих компаній і іноземців.

"Для цього ми плануємо старт земельної реформи орієнтовно на літо 2020 року. Ми розраховуємо, що на той час кредитування в гривні буде значно дешевше, ніж зараз -взяти кредит у гривні можна буде під 14-15%", - розповів Гончарук.

За його словами, уряд планує створити інструмент, який дозволить компенсувати цю процентну ставку.

"Кредити в принципі стануть дешевше, але нам потрібно зробити їх ще дешевше конкретно для покупки земельної ділянки для особистих потреб, для його обробки, для того, щоб українець, наш фермер, був в більш вигідних умовах, ніж його потенційний іноземний конкурент", - пояснив глава Кабміну.

Прем'єр зазначив, що остаточні параметри такого механізму ще не визначені, але запевнив, що до його формування ринок землі запущений не буде.

Нагадаємо, 20 грудня минулого року Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2020 року. Проект закону підтримав 231 депутат, 20 парламентаріїв утрималися, 52 – не голосували.

Докладніше про необхідність якнайшвидшого реформування ринку землі читайте в статті Івана Мірошниченко "Задзеркалля та страхи земельної реформи. Час для рішень" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".