Інформація про податки та збори у видобутку газу і нафти в Україні стане публічною

16 червня 17:52

Рада прийняла закон про розкриття інформації по видобувним галузям.

 

Верховна Рада ухвалила в цілому як закон зміни, які повинні сприяти посилення прозорості видобувних галузей в Україні.

За відповідний законопроект №2591 проголосувало 238 депутатів на засіданні у вівторок, 16 червня. Закон прийнято з урахуванням поправок, внесених у ході обговорення.

Документ відносить до компетенції Кабміну публікацію інформації про податки і збори, які сплачуються у видобувних галузях, а також іншої контекстної інформації.

Інформацію про сплачуються податки і виробничої діяльності також повинні оприлюднити компанії-надрокористувачі.

Крім цього, документ зобов'язує Держгеонадр публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр (у встановленому Кабміном порядку).

Як повідомляє прес-служба Ради, документ підготовлений з метою забезпечення можливості отримання фінансової інформації та інформації про господарську діяльність для підготовки Звіту про платежі видобувних компаній до бюджету України та доходи уряду від їх діяльності у відповідності з вимогами стандарту Ініціативи прозорості видобувних галузей, створення сприятливого інвестиційного клімату, умов подолання корупції, ефективного конкурентного середовища.

Законом передбачено, що органи, що здійснюють державне управління у галузі геологічного вивчення, використання і охорони надр, зобов'язані надавати і публікувати інформацію про стан геологічного вивчення, використання і охорони надр, а надрокористувачі повинні перейти на звітність у відповідності з міжнародними стандартами звітності.

Як писало DT.UA, з 2002 р. у світі існує добровільна ініціатива, яка стала міжнародної громадської (неурядової) неприбутковою організацією - "Публікуй, що платиш" (інакше її назву перекладають, як "Декларуй, що платиш"). Можна сказати, це прародителька Ініціативи прозорості видобувних галузей (EITI). До цієї ініціативи Україна приєдналася ще у 2009 р. Суть її - вимога та досягнення прозорості доходів видобувних компаній, їх платежів уряду (бонуси, податки, рента), прозорості одержання і використання цих доходів урядами та місцевими громадами.

Сьогодні рух до прозорості, публічності доходів і витрат, що мають соціальне значення, - глобальне.